EY: Britse financiële sector schuift al €800 miljard assets naar Europa

09 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gevoed door onzekerheid schuiven financiële bedrijven in aanloop naar de definitieve brexit al zo’n €800 miljard aan assets naar het vasteland, binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit een analyse van internationaal accountants- en advieskantoor EY. Meer dan de helft (56%) van de internationaal opererende banken overweegt (delen van) operaties over te hevelen naar de EU of heeft dat zelfs al gedaan.

Het jaar 2019 is inmiddels aangebroken, het jaar waarin de EU en het Verenigd Koninkrijk in principe uit elkaar gaan. Hoewel op het eiland de roep om een nieuw referendum aanzwelt lijkt het er voorlopig toch op dat die scheiding er echt gaat komen. Weinig bedrijven weten nog waar ze aan toe zijn, behalve dat ze zijn overgeleverd aan de grillen van politici. Het leidt ertoe dat veel bedrijven alvast voorsorteren op een harde brexit en in elk geval bepaalde operaties of afdelingen alvast op de boot naar het continent zetten. Of naar Ierland.

Voorzichtige schatting

In de EY Financial Services Brexit Tracker houdt het kantoor de ontwikkelingen rond brexit bij, meer specifiek met betrekking tot de financiële sector. Uit die tracker blijkt wel dat het menens is. Financiële bedrijven (onder meer banken, verzekeraars, brokers) schuiven in aanloop naar 29 maart zo’n €800 miljard aan assets naar landen in de Europese Unie. EY benadrukt dat dat getal nog maar een voorzichtige schatting is en zal oplopen naarmate de onzekerheid toeneemt en de scheidingsdatum dichterbij komt.

Onrust in The City leidt tot verlies van vele miljarden aan assets

Voor andere financiële hotspots betekent dat kans op nieuwe werkgelegenheid. Van de 222 gemonitorde financiële bedrijven heeft 30% een andere locatie in Europa al bevestigd. Het Ierse Dublin heeft inmiddels al 27 bedrijven weten te lokken. Frankfurt (17), Luxemburg (16) en Parijs (15) volgen. Iets waar Britse bankiers zelf overigens bepaald niet slechter van worden, wegens gunstige fiscale regelingen. EY becijfert dat het om zo’n 2.000 nieuwe banen gaat in deze financiële centra, een aantal dat ‘op korte termijn’ kan oplopen tot 7.000. En dat nog voordat de brexit daadwerkelijk een feit is. 

Omar Ali is Managing Partner UK Financial Services en licht toe: “In afwachting van de parlementaire stemming in januari houdt The City nauwgezet in de gaten of de brexit-deal wordt geaccepteerd of dat de regering terug naar de tekentafel moet. Zoals de vlag er nu bij hangt, ook op regulatoir vlak, hebben financiële instellingen geen andere keuze dan zich voor te bereiden op een ‘no deal’-scenario.”

Verder dan andere sectoren

“The City is in zijn voorbereiding op een brexit veel andere sectoren vooruit en de cijfers waarover wij beschikken zijn slechts degene die in de publiciteit zijn verschenen”, vervolgt Ali. Achter de schermen blijven ze werken aan plannen voor een ‘no deal’-scenario. Hoe dichterbij 29 maart komt zonder dat er sprake is van een deal, hoe meer assets en hoe meer personeel overgeplaatst zullen worden. Het is onvermijdelijk dat de plannen die nu gemaakt worden voornamelijk betrekking hebben op de eerste dag na brexit. In het geval van een brexit zonder deal zal het echter maar het tipje van de ijsberg zijn. Plannen voor de langere termijn vragen meer strategische diepgang dan de plannen die tot nu toe geopenbaard zijn.”