Robeco: Een Bear Sterns moment in China?

04 april 2014 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Banken.nl berichtten de afgelopen periode over de ontwikkelingen in de Chinese financiële sector. Zo was er afgelopen maand het groene licht voor de eerste privaat georganiseerde banken in China, gingen wij dieper in op het feit dat Chinese internetbedrijven steeds meer actief zijn als bank en scheen Chi Lo, senior strategist Greater China bij BNP Paribas, zijn licht op de stappen die China zet in de liberalisering van de rente. Vandaag geeft Mark Glazener, Fund Manager bij Robeco, zijn visie op de gezondheid van de Chinese economie.

Twijfels over gezondheid Chinese economie

Er zijn twijfels over de gezondheid van de Chinese economie. Het systeem van schaduwbanken knarst en kraakt. Het land heeft genoeg middelen om een financiële crisis te voorkomen, maar dat neemt niet weg dat het nog lang onrustig zal zijn. Op televisie zie ik een documentaire over China. Het land heeft de afgelopen 40 jaar een enorme groei van de welvaart doorgemaakt. Dat is vooral mogelijk gemaakt door een goed geleide, centrale economie. De overheid biedt materiële welvaart en kan daarmee de individuele vrijheid afkopen, maar hoe lang nog? is de slotvraag van het programma.

Hervormingen ook bij tegenvallende economische groei?

Een Robeco-collega bezoekt de Chinese provincie Chengdu en vraagt zich bezorgd af hoe lang het nog goed gaat met China. Hij spreekt rijke Chinezen die het liefst hun geld naar het buitenland brengen, in ieder geval gedeeltelijk. Hervormingen zijn goed, maar is het Chinese leiderschap in staat om deze vol te houden als de economische groei tegenvalt? Een gerespecteerde Amerikaanse broker, Sanford Bernstein, schrijft over de enorme infrastructurele projecten die in de jaren 2008-2010 een aanvang namen om de economie te stimuleren in een tijd dat de industriële productie wereldwijd een duikeling maakte. Veel van deze projecten worden de komende jaren afgerond. En ja, nieuwe projecten worden aangekondigd, zelfs meer dan er worden afgerond, maar die nieuwe projecten zijn bij elkaar een stuk minder omvangrijk.

Een Bear Sterns moment in China

Bear Sterns moment

In de NRC lees ik dat de Chinese autoriteiten niet van plan zijn het Shanghaise bedrijf Chaori Solar (producent van zonnepanelen) van de ondergang te redden. Analisten van Bank of America Merrill Lynch noemen het een ‘Bear Sterns-moment’. De investeringsbank Bear Sterns moest in 2007 een aantal door de bank zelf beheerde hedgefondsen redden omdat ze verkeerd hadden gegokt met Amerikaanse rommelhypotheken. Later dreigde Bear Sterns failliet te gaan, maar het werd op het laatste moment gered door JP Morgan. Deze gebeurtenissen waren de eerste signalen van een grote financiële crisis in de Verenigde Staten.

Ook Soros en Gross denken aan een debacle

In diezelfde krant staat ook dat financiële goeroes als George Soros en Bill Gross denken dat China aan de vooravond staat van een ineenstorting van het financiële systeem. De vergelijking met het Bear Sterns-moment is zo treffend omdat het in China ook gaat om banken die buiten de balans om zogenoemde ‘Wealth Management Products’ (WMP’s, lees hedgefondsen) aanbieden die een veel hoger rendement bieden dan de traditionele bankdeposito's. Chinezen hebben daar veel geld in gestald en gaan er vanuit dat de overheid ook deze tegoeden garandeert. En dit zou dan het eerste geval moeten zijn waarvoor dat niet gebeurt. Houders van WMP’s, waarin obligaties van Chaori Solar zijn opgenomen, moeten op de blaren zitten.

Schaduwbanken

Door dit systeem van schaduwbankieren is de schuldenlast in China de afgelopen jaren snel opgelopen. Daarmee was het mogelijk dat het particuliere bedrijfsleven zich financierde. De grote Chinese banken verstrekten vooral leningen aan de staatsbedrijven, dat was lekker veilig. Maar nu knarst en kraakt het systeem. Velen zijn er als de kippen bij om dit tegen te spreken. De casus Griekenland werd ook beschreven als een Bear Sterns-moment. Dat bleek vals alarm. En, zo zegt men, China heeft veel meer middelen (lees geld) om in de strijd te gooien dan Europa had. Denk maar eens aan de vele miljarden buitenlandse reserves bij de People's Bank of China. Dus moet je verwachten dat ook China alles zal doen om een grote financiële crisis te voorkomen en geloof me, dat zal genoeg zijn. Maar in een economie die voor de helft drijft op investeringen en een transitie wil maken naar een door consumenten geleid systeem, zal het nog lang onrustig zijn.