Groen licht voor eerste private banken in China

14 maart 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Internetbedrijven Alibaba en Tencent kunnen binnenkort van start gaan om de eerste vijf private banken in China op te zetten (lees privaat). Deze versoepeling van het economisch klimaat in de Chinese bankensector wordt een grote stap in de richting van een meer open banksysteem, waardoor er meer kapitaal beschikbaar komt en het risico van kredietverlening voor de Chinese overheid wordt beperkt. Dat maakte Shang Fulin, voorzitter van de Chinese toezichthouder China Banking Regulatory Commission (CBRC) bekend op een persconferentie tijdens het Nationale Volkscongres, dat in de hoofdstad Beijing plaats vindt.

Financiële diensten voor kleine en private bedrijven

BBC News meldt dat volgens Chinese media elke nieuw op te richten bank tenminste twee investeerders als co-sponsors moet hebben. Er zijn echter nog geen details bekend op welke wijze het eigenaarschap dan vorm gaat krijgen. Volgens BBC News zei Shang Fulin dat de nieuw op te richten banken aan dezelfde regels moeten voldoen als de al in China werkzame commerciële banken en ook onder streng toezicht zullen staan van de Chinese toezichthouder. De financiële diensten van deze private banken zullen zich richten op midden- en kleinbedrijf, micro business en buurtgemeenschappen.

Groen licht voor eerste private banken in China

Hervorming goed voor Chinese financiële sector

Analisten zijn blij met deze aanpassing. Zij noemen het een stap voorwaarts voor de op één na grootste economie van de wereld. “Een groot probleem van de Chinese financiële sector is dat staatsbanken de meeste van hun leningen verstrekken aan staatsbedrijven. Het is heel moeilijk voor kleine en micro-sized bedrijven en private firma’s om een lening te krijgen”, zegt Shen Jianguang van Mizuho Securities. Jianguang merkte ook op dat “deze hervorming bovendien de concurrentie zal bevorderen in de financiële sector, die al heel lang als monopolistisch werd bekritiseerd.  

Alibaba Group bijt spits af met private internetbank

Het in Hangzhou gevestigde Alibaba Group gaat waarschijnlijk op korte termijn als eerste het groene licht krijgen voor een private internetbank. China Courant meldt dat volgens bronnen binnen de Communistische partij de eerste 3 tot 5 certificaten voor private banken zullen worden uitgegeven vlak na de zitting van het Nationale Volkscongres. De licenties voor de private banken zullen wel bepaalde beperkingen opleggen aan de activiteiten en doelgroepen van de banken.

Chinese autoriteiten voorzichtig met uitgeven licenties

De Chinese autoriteiten zijn heel voorzichtig met het uitgeven van de eerste licenties, aangezien deze bedrijven de pioniers van het nieuwe systeem zullen worden en er nog geen vangnet is voor als het mis gaat. Alleen bedrijven met veel eigen fondsen zullen daarom in aanmerking komen voor de proef. Volgens de bovengenoemde bronnen is de internetbank die Alibaba Group wil opzetten een van de bedrijven die in aanmerking komt voor een licentie.

Mogelijk ook verlichting controle op spaarrente

De centrale bank van China maakte ook bekend dat het mogelijk binnen twee jaar de controle over de spaarrente wil verlichten. Hierdoor zouden banken meer met elkaar kunnen concurreren wat betreft de spaarrente. Dat moet meer geld opleveren voor huishoudens, wat de binnenlandse bestedingen kan aanzwengelen.