Afhandeling derivatenkwestie ABN AMRO en Rabobank niet klaar voor 2019

29 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ABN AMRO en Rabobank hebben definitief meer tijd nodig voor de afwikkeling van de zaak rond de verkoop van risicovolle rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf. Dat betekent dat ze de al eerder verschoven deadline van eind 2018 niet gaan halen. Vier andere banken uit hetzelfde schuitje halen de termijn naar verluidt wel.

De afwikkeling van de zaak rentederivaten zal inmiddels in menig bestuurskamer tot hoofdpijn hebben geleid en twee banken kunnen nog wat extra pijnstillers gaan inslaan. De aanvankelijke deadline voor een oplossing voor alle gedupeerde mkb’ers was eind 2017. Geen van de zes banken uit het beklaagdenbankje wist deze deadline te halen. Het berekenen van wie exact recht had op hoeveel compensatie bleek een stuk complexer en tijdrovender dan gehoopt. Inmiddels hebben de Volksbank, Deutsche Bank en Van Lanschot naar verluidt iedereen een compensatievoorstel gedaan en ING voor het einde van het jaar ook. ABN AMRO en Rabobank verwachten uitloop naar volgend jaar.

ABN AMRO en Rabobank hebben meer tijd om derivatenkwestie af te handelen

Het is geen toeval dat juist ABN AMRO en Rabobank het meeste tijd nodig blijken te hebben. Van de ongeveer 20.000 gedupeerde mkb’ers vallen zo’n 17.000 gevallen onder de verantwoordelijkheid van deze twee banken. Onderverdeeld in ongeveer 7.000 voor ABN AMRO en circa 10.000 voor Rabobank. Beide banken hebben inmiddels veel extra personeel aangetrokken, specifiek voor deze zaak. Een operatie die inmiddels flink in de papieren loopt.

ABN AMRO

ABN AMRO spreekt tegen het FD de verwachting uit dit jaar “heel ver te gaan komen” met de afhandeling en te rekenen op een uitloop naar uiterlijk het eerste kwartaal van 2019. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) steekt een handje toe door in te stemmen met externe dossiercontrole achteraf, enige tijd terug al genoemd als mogelijk middel om de afhandeling te versnellen. Wie te weinig compensatie ontvangt krijgt dat later alsnog, wie teveel ontvangt heeft geluk en hoeft niets terug te betalen.

Rabobank

Rabobank spreekt de verwachting uit om dit jaar nog ongeveer twee derde van de 10.000 wachtenden een compensatievoorstel te doen. Daartoe heeft Rabobank drie volledige verdiepingen van het kantoor Gooi en Vechtstreek vrijgemaakt om enkele honderden mensen te huisvesten die fulltime met de afwikkeling bezig zijn. Hoewel de bank nog wat terrein moet goedmaken om de uitgesproken twee derde te halen is volgens Rabobank het proces inmiddels “echt op stoom gekomen”.