Grote banken en industriëlen ontwikkelen blockchain platform voor grondstoffenhandel

20 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Vijftien grote bedrijven met een diverse achtergrond in onder meer finance, trade en energie verenigen zich in Komgo SA, waarmee ze financiering van de grondstoffenhandel willen digitaliseren via een blockchain oplossing.

Vijftien grote multinationals* hebben zich verenigd om de financiering van grondstoffenhandel te transformeren. Daarbij zit een groot aantal banken, waaronder de Nederlandse banken ABN AMROING en Rabobank. Ook oliemaatschappij Shell is aangesloten bij Komgo SA. In de zoektocht naar nieuwe, digitale manieren van financiering van grondstoffenhandel richt Komgo SA zich specifiek op de ontwikkeling van een blockchain platform, waarop die handel open, eerlijk en transparant moet plaatsvinden.

Gedeelde visie

“De lancering van Komgo SA markeert een gedeelde visie op industriële innovatie en onderstreept de betrokkenheid van leden om een waarlijk open en efficiënter netwerk binnen de grondstoffenhandel te creëren”, laat de kersverse CEO Souleïma Baddi optekenen. Om de ontwikkeling op technisch vlak verder vorm te geven heeft een team dat eerder al succesvol werkte aan een blockchain testomgeving voor handel in fossiele en in agrarische grondstoffen (Easy Trading Connect 12 en Easy Trading Connect 23) zich bij Komgo SA aangesloten. Het platform wordt ontwikkeld op het Ethereum netwerk, één van de grootste en bekendste blockchain-netwerken.

Grote banken en industriëlen ontwikkelen blockchain platform voor grondstoffenhandel

Toon Leijtens is CTO bij Komgo SA en legt uit: “De Easy Trading Connect experimenten hebben ondubbelzinnig het potentieel van distributed ledger technologies (DLT) aangetoond met betrekking tot de transformatie van grondstoffenhandel. We kunnen nu werken aan de realisatie van een langetermijn ambitie van verbetering van de beveiliging en van operationele efficiëntie in de financiering van grondstoffenhandel.”

Twee verschillende producten

Het platform wordt ontwikkeld in samenwerking met ConsenSys, een groot samenwerkingsverband van techneuten en ondernemers dat zich bezighoudt met het bouwen van applicaties, (digitale) infrastructuren en toepassingen binnen het Ethereum netwerk. Komgo SA start de ontwikkeling met twee producten, die beiden voor het einde van het jaar gelanceerd moeten zijn. Het eerste product omvat de standaardisering en facilitering van KYC-processen zonder het gebruik van een centrale database. Het uitwisselen van informatie over entiteiten wordt via de blockchain gecodeerd uitgevoerd op een need-to-know basis. Het tweede product omvat digitale kredietbrieven, waarmee handelshuizen digitale handelsdata en -documenten kunnen versturen naar (bancaire) klanten van Komgo SA.

*ABN AMRO, BNP Paribas, Citi, Crédit Agricole Group, Gunvor, ING, Koch Supply & Trading, Macquarie, Mercuria, MUFG Bank, Natixis, Rabobank, Shell, SGS en Société Générale