Helft hypotheekverstrekkers terughoudend met financiering voor verduurzamen woning

24 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) krijgt een kwart van de hypotheekaanvragers nul op het rekest als ze voor verduurzaming de leensom willen opschroeven tot 106% van de waarde van het huis. Nog een kwart rekent een extra rente-opslag over het totale hypotheekbedrag als zij extra hypotheek aanvragen voor het verduurzamen van de woning.

Het verduurzamen van woonhuizen draagt in potentie veel bij aan de energietransitie waar Nederland voor staat. Het gebruik van fossiele energie moet worden teruggebracht ten faveure van hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zon of wind. Betere isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, het zijn stuk voor stuk voorbeelden van maatregelen die de duurzaamheid bevorderen. Het zijn stuk voor stuk ook maatregelen die (veel) geld kosten. Hoewel de maximale loan-to-value inmiddels teruggebracht is naar 100%, mag die limiet opgerekt worden tot 106% als die extra 6% besteed wordt aan duurzame maatregelen. Kredietverstrekkers zijn echter terughoudend in het toekennen van krediet, blijkt volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) uit eigen onderzoek.

Helft hypotheekverstrekkers terughoudend met financiering voor verduurzamen woning

Het afgelopen jaar hebben meerdere grote partijen initiatieven geïntroduceerd die het makkelijker moeten maken om geld te lenen voor duurzame investeringen in vastgoed. Bijvoorbeeld Rabobank en Triodos Bank. Bij de helft van de 31 onderzochte kredietverstrekkers ondervinden consumenten echter problemen bij het aanvragen van middelen ter bevordering van duurzaamheid. VEH onderzocht 31 geldverstrekkers op de mogelijkheden. Hoewel het wettelijk is toegestaan doet een kwart van de geldverstrekkers er momenteel überhaupt niet aan. Nog ruim een kwart rekent een extra rente-opslag over de totale hypotheeksom. Een opslag die kan oplopen tot ruim een half. “Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant”, aldus Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.

VEH roept banken en andere geldverstrekkers daarom op om meer te doen bij het mogelijk maken van duurzame investeringen, in plaats van drempels op te werpen. De belangenvereniging voor woningeigenaren schrijft hierover een brief naar minister van Binnenlandse Zaken Ollongren.