Topbestuur ING Groep ontvangt geen salarisverhoging

31 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Topbestuurders van ING Groep ontvangen in 2014 geen salarisverhoging. Uit de cijfers van het door ING vorige week gepresenteerde jaarverslag valt op te maken dat de salarissen van het topbestuur even hoog zullen uitvallen als in 2013. Daarmee blijven de salarissen op het niveau van 2010. De salarisbevriezing heeft ondermeer te maken met de terugbetaling van staatssteun*, die ING in 2008 ontving tijdens de financiële crisis. Om die reden heeft ING de afgelopen 5 jaar ook geen bonussen uitgekeerd aan het topbestuur.

ING - Bonussen

Topbestuur: salarisbevriezing

In oktober van vorig jaar werd de toenmalige bestuursvoorzitter Jan Hommen opgevolgd door Ralph Hamers. Kijkend naar het salaris van Hamers bleek ten tijde van de opvolging dat Hamers minder zou gaan verdienen dan Jan Hommen. Hommen verdiende een jaarsalaris van €1,35 miljoen, 6% meer dan het salaris dat Hamers sinds zijn aanstelling verdient (€1,27 miljoen).

Topmanagers: ruimte voor bonus

De salarisbevriezing heeft alleen betrekking op het topbestuur van ING Groep. Binnen de managementlagen onder het topmanagement is de mogelijkheid een bonus te krijgen nog wel gegeven.  Zo verdiende in 2013 de topmanagerslaag een drie keer zo hoge bonus, die opliep naar €26 miljoen. En in de VS ontvingen managers door de succesvolle beursgang in 2013 van ING US (Voya Financials)** een gezamenlijk bonusbedrag van €8,4 miljoen.

* De afspraken over de terugbetaling van de staatssteun is onderdeel van het herstructureringsplan dat ING is overeengekomen met de Europese Commissie en de Nederlandse Staat. 
** ING US, het pensioen-, beleggings- en verzekeringsbedrijf van ING, ging na de beursgang verder onder de naam Voya Financials.