ING Groep maakt jaarcijfers over 2013 bekend

13 februari 2014 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft zijn winstcijfers over 2013 bekend gemaakt en bespreekt de belangrijkste ontwikkelingen. De bank behaalde positieve winstcijfers in 2013, laat verbeterde de kapitaalratio’s zien en stelt dat de door de EC verplicht gestelde herstructurering van de verzekerings- en investmentmanagement activiteiten van ING voorspoedig verlopen.

Nettowinst stijging

In hun persbericht stelt ING Groep dat het afgelopen jaar zeer succesvol was. Zo meldt Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING Groep, dat in 2013 een nettowinst van ruim €3,2 miljard is gerealiseerd, 22,2% meer dan in 2012. “Deze verbetering was vooral toe te schrijven aan de solide prestaties bij ING Bank, dat een stijging van de onderliggende resultaten voor belastingen noteerde met 21,6%, alsmede aan een verbeterd operationeel resultaat voor de te continueren activiteiten bij ING Verzekeringen dat t.o.v. 2012 met 6,4% is gestegen”, aldus Hamers.

Herstructurering en beursgang NN

Na de zomer van 2014 zullen de huidige onderdelen van ING - verzekeraar Nationale Nederlanden, ING Investment Management, de Europese verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten en bedrijfsonderdelen ING Verzekeringen - als zelfstandige organisatie verder gaan. De beursgang is onderdeel van het EC herstructureringsplan, waarin het verzelfstandigen van de verzekerings- en investmentmanagement activiteiten van ING verplicht is gesteld.

Hamers over de lopende herstructurering, die volgens hem van ING een eenvoudiger, sterker en duurzamer bedrijf zal maken: “We hebben in het vierde kwartaal het momentum in ons transformatieprogramma weten vast te houden. De desinvestering van onze Aziatische verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten is afgerond, ons belang in ING U.S. is teruggebracht naar 57% en ons belang in SulAmérica is verkleind. Vooruitlopend op de geplande beursnotering in 2014 hebben we de kapitaalpositie van ING Verzekeringen versterkt. Daarnaast hebben we de staatssteun verminderd door in november wederom een tranche van de kernkapitaaleffecten terug te betalen en door de afwikkeling van de steunfaciliteit voor illiquide activa (IABF) in december 2013. We bevinden ons nu in de laatste fase van de herstructurering en zijn 2014 begonnen als een eenvoudiger, sterker en duurzamer bedrijf.”

“ING Verzekeringen heeft een verdere stap gezet op weg naar haar onafhankelijke toekomst. In oktober werd het nieuwe ‘NN’-merk geïntroduceerd en werd de segmentatie van ING Verzekeringen beter afgestemd op haar activiteiten. Het operationeel resultaat over het 4e kwartaal van de te continueren activiteiten van ING Verzekeringen bedroeg €215 miljoen, vooral als gevolg van de verbeterde prestaties bij het levenbedrijf in Nederland. We hebben in het 4e kwartaal 2013 en begin 2014 maatregelen genomen om de kapitaalpositie van ING Verzekeringen te versterken. Hierdoor zijn de kapitaaldekkingsratio en de solvabiliteitsratio’s van NN Leven aanzienlijk gestegen en zijn lokale onderdelen adequaat gekapitaliseerd. De voorbereidingen voor het geplande basisscenario van een beursgang liggen op koers en het is ons voornemen om dit jaar naar de markt te gaan, wanneer de omstandigheden daarvoor gunstig zijn.”

ING Nederland

Kapitaalpositie

ING stelt dat de zelfstandige bank- en verzekeringsbedrijven goed gekapitaliseerd zijn: “De kapitaalpositie ultimo 2013 was sterk, met een kernkapitaalratio van 11,7% en een pro-forma fully-loaded CRD IV-kernkapitaalratio van 10,0%.”

Mobiel bankieren

ING is verder positief gesteld ten aanzien van de trends op het gebied van internet- en mobiel bankieren: “Het gebruik van internet en mobiel bankieren door onze klanten neemt snel toe en we hebben momenteel ongeveer drie miljoen klanten die mobiel bankieren in veertien landen. We zijn er trots op dat klanten ervoor kiezen om met ons zaken te doen.”

Toekomstperspectief

Ralph Hamers ziet de toekomst van de bank optimistisch tegemoet: “Ik heb er voor 2014 vertrouwen in dat we goed gepositioneerd zijn om onze strategische doelstellingen te realiseren en dat we goede voortgang zullen blijven boeken met het afronden van de herstructurering. Daarbij staan onze klanten centraal bij alles wat we doen.”

ING schrapt meer banen

ING schrapt nog eens 300 banen bij zijn Nederlandse bankactiviteiten. De ontslagen komen bovenop het verlies van circa 1.400 banen dat vorig jaar voor de periode tot en met 2015 werd aangekondigd. In totaal kost de in 2012 ingezette reorganisatie nu circa 4.100 arbeidsplaatsen. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers gaf aan dat het banenverlies vooral komt door het veranderende gedrag van consumenten, die steeds minder gebruikmaken van bankfilialen. ''Daardoor zijn helaas meer veranderingen nodig'', stelde hij. ''We richten ons op de levering van de beste service aan onze klanten. Dat kan helaas soms met minder mensen.'' De opkomst van internetbankieren en het razendsnel gegroeide gebruik van smartphones zorgt ervoor dat banken minder filialen nodig hebben.