Triodos Bank verstrekt €65 miljoen voor sociaal ondernemerschap

16 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Recent hebben Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF) een garantieovereenkomst voor sociaal ondernemerschap ondertekend. De overeenkomst stelt Triodos in staat om over de komende vijf jaar meer dan vierhonderd sociale ondernemers verdeeld over vier EU-landen te financieren voor in totaal €65 miljoen.

De overeenkomst tussen Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF) vindt plaats in het kader van het EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI). Door het beschikbaar stellen van €65 miljoen kunnen sociale ondernemers profiteren van financiering tegen lagere rentes of met lagere zekerheidsvereisten. Een vereiste om in aanmerking te komen voor een lening uit deze pot is dat de onderneming een duurzame bijdrage levert aan de maatschappij. Dat kan heel breed zijn. Maatschappelijke projecten, biologische en duurzame horeca, biologische en duurzame voedselvoorziening, duurzame mode en zo verder.

Triodos stimuleert sociaal ondernemerschap

Het EaSI - een project van de Europese Commissie - heeft een hoog niveau van werkgelegenheid, adequate sociale bescherming, bestrijding van sociale uitsluiting en armoede en verbetering van de arbeidsomstandigheden als algemene doelstelling. Sociale ondernemingen die een lening in het kader van het EaSI willen aanvragen, kunnen contact opnemen met lokale kantoren van Triodos Bank.

Waarde toevoegen

Algemeen directeur van Triodos Bank Matthijs Bierman licht het besluit verder toe: “Voor Triodos Bank is sociaal ondernemerschap de ultieme combinatie van het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken en de creativiteit en daadkracht van ondernemers. Het doel van het EaSi-programma past perfect bij de ondernemers die we financieren. Het partnerschap met het EIF stelt Triodos in staat om via onze vestigingen in Nederland, Spanje, België en ons agentschap in Frankrijk sociale ondernemingen in het MKB een betere toegang tot financiering te bieden. Dit betekent dat we meer ondernemers in staat kunnen stellen op hun eigen manier waarde toe te voegen aan de samenleving, en de maatschappelijke transitie die we nodig is kunnen versnellen.”