ABN AMRO presenteert blockchain-alternatief voor derdengeldrekening

20 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO Clearing Bank heeft in combinatie met fintech Nxchange een alternatief ontwikkeld voor de reguliere derdengeldrekening. Dergelijke rekeningen zijn vaak in gebruik door niet-banken (derden) die echter wel klantgeld in beheer hebben. De nieuwe service is gebaseerd op blockchain-technologie.

Tot voor kort was het zo dat niet-banken – ook wel derden genoemd – die wel klantgeld in beheer hebben, hiervoor een derdengeldrekening hanteren bij een echte bank. Bekende voorbeelden hiervan zijn onder meer brokers, beurzen, pensioenfondsen en notarissen. In de nieuwe service van ABN AMRO krijgen individuele klanten van derden via de blockchain een bankrekening bij ABN AMRO Clearing Bank (AACB). Op deze manier lopen geldstromen tussen derden en hun klanten mee in betaalprocessen die onder het reguliere toezicht op de bankensector vallen. Daarmee is automatisch sprake van de benodigde transparantie die deze derden moeten kunnen overleggen.

De administratieve lasten die specifiek horen bij het beheren van een derdengeldrekening nemen door deze blockchain-oplossing sterk af. Het is een nieuw voorbeeld van hoe blockchain bijdraagt aan het heruitvinden van bancaire processen. De eerste partij die vanaf deze maand met de nieuwe service aan de slag gaat, is Nxchange, een Nederlandse fintech die fungeert als een nieuw soort aandelenbeurs.

ABN AMRO zet blockchain in voor derdengeldrekeningen

De aandelenbeurs wordt door bedrijven en financiële instellingen ingezet als whitelabel-beurs voor het uitgeven en verhandelen van aandelen en obligaties. Via het platform van Nxchange kunnen bedrijven en financiële instellingen direct vanaf hun eigen website kapitaal ophalen en hun investeerders de mogelijkheid tot verhandelbaarheid van aandelen en obligaties bieden, allemaal in een gereguleerde omgeving. Marleen Evertsz, CEO van Nxchange: “We kijken enorm uit naar de samenwerking. Met deze oplossing versimpelen we de wijze waarop investeerders kunnen beleggen in bedrijven en andere uitgevende instellingen. De blockchain-technologie zelf biedt naar de toekomst toe ook mogelijkheden voor het faciliteren van transacties in meerdere asset categorieën in gedistribueerde netwerken.”

Interesse uit de markt

Volgens ABN AMRO is de nieuwe service een product waar men in de markt veel aan kan hebben en waar ook veel vraag naar is. Jan Bart de Boer is commercieel verantwoordelijke bij AACB en licht toe: ”Nxchange is bij uitstek de partij om deze innovatie mee te starten. Zij innoveren zelf en zetten in hun businessmodel in op efficiency en transparantie. De komende periode toetsen we gezamenlijk de werking en brengen we daar waar nodig verbeteringen aan. Daarna komt de dienstverlening breed beschikbaar. We zien veel interesse in de markt.”