Centrale banken gaan samenwerken voor verduurzaming financiële systeem

20 december 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandsche Bank (DNB) is een van de centrale banken die recent op de klimaattop in Parijs uitgesproken hebben te willen gaan samenwerken op het gebied van verduurzaming van het financiële systeem. In totaal gaat het om acht centrale banken en toezichthouders uit zeven verschillende landen.

Op de World Climate Summit in Parijs heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een samenwerking beklonken met vergelijkbare instanties uit het buitenland. De samenwerking richt zich op het leveren van een bijdrage aan het verduurzamen van het financiële systeem. Het gaat in totaal om acht instanties. Naast DNB doen ook centrale banken en toezichthouders mee uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Mexico, Singapore en Zweden. Frankrijk is het enige land waarvan zowel de centrale bank (Banque de France) als de toezichthouder (Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution) meewerken. 

DNB en andere centrale banken samen voor verduurzamingOp vrijwillige basis gaat de groep een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen van ‘Parijs’. Het netwerk beoogt de rol van het financiële systeem te vergroten bij het verbeteren van de beheersing van klimaatrisico’s en waar mogelijk eventuele belemmeringen voor groene investeringen weg te nemen. “Ik ben verheugd dat centrale banken de handen ineen slaan om zo gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van het financiële systeem,” aldus Frank Elderson, directeur bij DNB.

Als onderdeel van dit initiatief organiseert DNB samen met de Franse en de Britse centrale bank een congres voor internationale toezichthouders op 6 april in Amsterdam.