NIBC Challenge: samenwerking tussen twee soorten banken

28 november 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Haagse bank NIBC voerde onlangs een project uit ten behoeve van een andere bank, de voedselbank. Samen met vrijwilligers van de voedselbank staken jonge en enthousiaste NIBC’ers de hoofden bij elkaar om de voedselbank efficiënter en gestroomlijnder te laten werken.

Niet iedere Nederlander kan voorzien in zijn eigen behoeften. Ondanks het gemiddeld hoge welvaartsniveau in ons land waren volgens de Nederlandse Vereniging van Voedselbanken het afgelopen jaar circa 135.000 mensen in hun dagelijkse leven afhankelijk van voedselbanken. NIBC toonde betrokkenheid met de regio waar het vandaan komt, door samen met de organisatie van Voedselbank Haaglanden een oplossing te vinden voor het optimaliseren van geldstromen.

Fondsen blijven nodig

Young NIBC organiseerde onlangs het project NIBC Challenge, onder het motto ‘een bank voor een bank’. Voedselbanken vullen een belangrijke rol in het leven van veel mensen. Naast restvoorraden van particulieren en bijvoorbeeld levensmiddelenwinkels is ook gewoon geld nodig om te kunnen blijven bestaan. De medewerkers van de voedselbank werken weliswaar vrijwillig en onbetaald, maar de organisatie heeft fondsen nodig om te kunnen blijven opereren.

NIBC helpt voedselbank met kennis

De opzet van de dag bestond uit brainstormsessies in vijf groepjes van zes personen. Ieder groepje bestond uit een deel NIBC medewerkers en een deel medewerkers van de Voedselbank Haaglanden. Later op de dag presenteerde ieder groepje een businessmodel. Het brainstormen leverde verschillende ideeën op. Bijvoorbeeld het doneren van geld aan de Voedselbank door online supermarktklanten, of het op grote schaal consumptiemuntjes inzamelen aan het eind van een evenement.

Inspirerende combinatie

Een deelnemers aan de NIBC Challenge: “Ik heb aan deze challenge meegedaan, omdat het onderliggende principe van ‘een bank voor een bank’ me erg aansprak. De combinatie van de brainstormsessie met de vrijwilligers van de Voedselbank en de young professionals vond ik erg inspirerend. De NIBC’ers leerden dat de klanten van de Voedselbank slechts 7 euro per dag kunnen uitgeven. Ik denk dat we de Voedselbank hebben geholpen met originele ideeën om hun geweldige vrijwilligerswerk nog succesvoller te laten zijn!”