ING, Evi van Lanschot, DeGiro en NN IP winnen Gouden Stieren

15 november 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Tijdens de elfde editie van de uitreiking van de Gouden Stieren is ING gekozen tot Beleggingsinstelling van 2017. Evi van Lanschot ging naar huis met de prijs voor beste online vermogensbeheerder, DeGiro met die voor beste broker en Nationale-Nederlandse Investment Partners won in de categorie Mixfondsenrange.

Op 9 november zijn in de Posthoornkerk in Amsterdam voor de elfde keer de Gouden Stieren uitgereikt. De prijsuitreiking wordt georganiseerd door Nederlands beleggersplatform IEX en heeft ten doel om bedrijven, producten en personen die zich onderscheiden op het gebied van particulier beleggen in het zonnetje te zetten. Zaken waar bij het bepalen van de finalisten en winnaars naar wordt gekeken zijn onder meer het beleid, de communicatie, het productaanbod en de dienstverlening van de kanshebbers.

Publieksprijzen

De Gouden Stieren werden dit jaar in elf categorieën uitgereikt. De winnaars in drie categorieën werden gekozen door het publiek. ING ging ervandoor met de publieksprijs voor Beleggingsinstelling van 2017. Deze award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en is bedoeld voor het verkiezen van de beste aanbieder van beleggingsproducten en -diensten. Consumenten konden stemmen op een shortlist van twaalf kandidaten*. De andere twee publieksprijzen gingen naar Nico Inberg, Head of Markets & Research bij IEX Media (categorie: Beleggingsexpert), en Bas Heijink, Senior Technisch Analist bij ING Investment Office (categorie: Technisch analist).

Winnaars van de Gouden Stieren 2017

Juryprijzen

In de overige acht categorieën bepaalde de vakjury** de winnaars. De Gouden Stier in de categorie Broker ging naar DeGiro, die volgens de jury beleggers veel kosten bespaart met onder meer gratis koersadviezen en het eenvoudig houden van de dienstverlening. “Omdat kosten een wezenlijk verschil maken voor beleggers, kiest de vakjury DeGiro dan als uiteindelijke winnaar”, luidt het oordeel van de jury. In de categorie Beleggingsfonds ging de winst dit jaar naar een fonds van Morgan Stanley, ‘Morgan Stanley Investment Funds Global Opportunity’. Het fonds behoorde qua rendement tot de beste 1% in 2015 en heeft cumulatief bijna 50% meer rendement opgeleverd dan vergelijkbare fondsen.

Op het vlak van crowdfundingplatformen is Collin Crowdfund als beste uit de bus gekomen. Volgens de jury onderscheidt het platform zich door de goede voorlichting en transparantie die Collin aan beleggers biedt. Een andere vorm van online beleggen is via een online vermogensbeheerder. In deze categorie ging de winst dit jaar naar Evi van Lanschot, de online vermogensbeheertak van private bank Van Lanschot. De Gouden Stier voor Online Vermogensbeheerder werd in 2016 voor het eerste uitgereikt en ging toen ook al naar Evi van Lanschot.

Waar Nationale Nederlanden het in de categorie Online Vermogensbeheer moest afleggen tegen Evi, wist de investeringstak (Nationale Nederlandse Investment Partners/NN IP) wel de Gouden Stier in de categorie Mixfondsenrange in de wacht te slepen voor zijn NN Dynamic Mix. Voor vermogensbeheer offline is volgens de jury Blu Asset Management de beste partij. De vermogensbeheerder uit Amsterdam onderscheidt zich onder meer door de heldere visie op het gebied van passief beleggen, de conservatieve rendementsverwachtingen en betrouwbare analyses.

De overige prijzen gingen naar Vontobel MTX Sustainable Emerging Markets Leaders (Duurzaam Beleggingsfonds) en iShares Core S&P 500 (ETF). “Wij feliciteren alle winnaars met het behalen van deze prachtige prestatie, bedanken alle partners van het event en natuurlijk ook onze vakjury en kennispartners voor hun harde werk achter de schermen”, concludeert IEX.

* Op de shortlist stonden naast ING onder meer ABN AMRO, Binck, BNP Paribas, DeGiro, NN IP, Rabobank, Robeco en Van Lanschot Kempen.

** De vakjury bestond uit: Marcel Tak (beleggingsproductenspecialist), Stephan Freelink (beleggingsmatch.nl), Pascal Spelier (Finno), Philip de Koeijer (AF Advisors) en Pieter Kort (IEX Media).