Investeringsplatform Eureeca opent deuren in Nederland

06 november 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

Het internationale equity crowdfunding platform Eureeca is sinds enkele dagen beschikbaar in Nederland. Het biedt Nederlandse investeerders de kans om te investeren in buitenlandse startups. Omgekeerd kunnen Nederlandse midden- en kleinbedrijven kapitaal aantrekken van buitenlandse investeerders.

Eureeca is een platform dat werkt via crowdinvestment. Het platform koppelt startende ondernemingen aan een netwerk van potentiële internationale investeerders. Crowdinvestment is een wezenlijk anders iets dan crowdfunding, wat eigenlijk meer een verzamelnaam is geworden. Bij crowdfunding krijgen investeerders een deel van de winst, als die er komt. Bij crowdinvestment krijgen investeerders een aandeel in het bedrijf zelf. Er bestaan inmiddels diverse platformen die binnen de grenzen van een land opereren, maar Eureeca gaat een stapje verder.

Internationaal crowdinvestment platform opent in Nederland

De functie van Eureeca is eigenlijk tweeledig. Enerzijds biedt het Nederlandse investeerders de mogelijkheid om geld te beleggen in buitenlandse mkb-ondernemingen en startups. Samen met investeerders wordt een profiel opgesteld, waarmee de investeerder gekoppeld wordt aan bedrijven die passend zijn. Omgekeerd krijgen Nederlandse bedrijven nieuwe kansen om investeringen aan te trekken. Door Eureeca krijgt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf toegang tot een netwerk van internationale investeerders dat inmiddels gegroeid is tot 14.500.

Ondersteuning

Eureeca beschikt in alle landen waarin het actief is over de benodigde financiële licenties. In Nederland is het platform geautoriseerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Crowdfunding en crowdinvestment hebben vaak een zweem van ondoorzichtigheid om zich heen hangen. Eureeca helpt investeerders meer inzicht te krijgen in het proces en biedt ondersteuning in de administratie van de aandelen. Om fraude tegen te gaan heeft Eureeca een verzekering gelanceerd die investeerders beschermt tegen ondernemers die er met de financiering vandoor gaan.

Nederland uitvalsbasis

Nederland is pas het vierde land waar Eureeca zijn deuren opent, na het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) en Maleisië. Volgens de oprichters is Nederland een logische keuze. “In eerste instantie zijn wij hier actief om internationale mogelijkheden te bieden aan Nederlandse bedrijven en investeerders, maar we gaan Nederland ook gebruiken als uitvalsbasis voor uitbreiding naar andere landen in Europa. De markt in Engeland lijkt goed, maar is voor ons te volwassen. Daar is al te veel aanbod. Nederland is een sterk merk voor startups. Het is de ideale testmarkt en het ecosysteem voor startups is goed.”

Sinds de oprichting in 2013 heeft Eureeca de financiering van 23 bedrijven mogelijk gemaakt. Op dit moment staan er twee Nederlandse bedrijven op de website van Eureeca: taxidienst Cabture en online-videodienst Arrow.tv.