Autoriteit Financiële Markten scherpt regels crowdfunding aan

31 juli 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Crowdfunding is de laatste jaren sterk opgekomen. Omdat hier ook steeds meer geld in omgaat, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op 1 april 2016 voorschriften opgesteld met betrekking tot crowdfunding. Na recente evaluatie van deze voorschriften scherpt de AFM ze nu verder aan.

Vroeger was het duidelijk. Wie zelf niet het benodigde startkapitaal voor een project of onderneming beschikbaar had ging naar de bank om een lening af te sluiten. Door middel van crowdfunding kan een ondernemer nu ook zonder financiële tussenpartij direct in contact komen met investeerders. Vaak loopt dit via een platform op internet.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) worden de risico’s van de vorm van alternatieve financiering door investeerders echter vaak onderschat. Door invoering van een nieuwe set regels wil de financiële waakhond de belangen van investeerders dienen en voorkomen dat zij het schip in gaan. Uiteindelijk moet crowdfunding deel gaan uitmaken van de Wet Financieel Toezicht (Wft).

Ondernemers hebben direct contact met investeerders bij crowdfunding

Risico’s uitbannen

Vanwege schaarste in de crowdfundmarkt nemen investeerders in korte tijd beslissingen, soms zelfs binnen enkele uren. Er is wel een bedenktijd van 24 uur, maar dit is achteraf. De AFM stelt dat voortaan alle projectinformatie voor alle investeerders tenminste 48 uur van tevoren zichtbaar moet zijn op het betreffende platform. Naast deze termijnverplichting komt de AFM verder met het volgende:

  1. Volgens de norm mogen investeerders maximaal 10% van hun vrije vermogen steken in crowdfunding. Circa 60% houdt zich hier niet aan. Platformen moeten kunnen uitleggen aan de AFM waarom het gerechtvaardigd is dat investeerders meer dan 10% van hun vrije vermogen investeren.
  2. Wanbetalingen – investeringen waarvan verwacht wordt dat deze niet meer terugbetaald gaan worden aan de investeerder(s) – moeten inzichtelijk en duidelijk vindbaar worden op het crowdfunding platform.
  3. Projecten moeten na 90 dagen betalingsachterstand worden afgeboekt. Nu gebeurt dat vaak nog pas na 365 dagen.

Normen, voorschriften, regels, het zijn stuk voor stuk termen die wijzen op een gebrek aan een wettelijke basis. De AFM verwacht dat platformen gaan onderzoeken hoe zij de nieuwe voorschriften in de praktijk gaan uitvoeren. De AFM heeft namelijk om wetgeving gevraagd, een verzoek waaraan het Ministerie van Financiën gehoor heeft gegeven door bekend te maken dat crowdfunding onderdeel zal gaan worden van de Wet Financieel Toezicht. Voor platformen mag dit gezien worden als een stok achter de deur om alvast in te spelen op de nieuwe regulering.