Aegon investeert €175 miljoen in Brits mkb-platform

21 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Bankverzekeraar Aegon kondigt aan €175 miljoen te willen gaan investeren in het Britse platform Funding Circle. Dit leenplatform brengt kleine ondernemers en zzp’ers in verbinding met investeerders. Door deze strategische samenwerking vindt Aegon nieuwe manieren om rendement te maken, terwijl kleine bedrijven de kans krijgen om succesvol te worden.

Funding Circle is een groot leenplatform in het Verenigd Koninkrijk. Het initiatief werd in 2010 gestart en heeft naar eigen zeggen inmiddels meer dan 26.000 Britse mkb-bedrijven voorzien van financiering. Het platform staat open voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Funding Circle is een sprekend voorbeeld van een nieuwe manier van financiering. Er ontstaan voor kleine ondernemingen meer mogelijkheden - naast de traditionele bank - om kapitaal aan te trekken. In 2015 werd ook een Nederlandse tak van Funding Circle opgericht, via welke weg inmiddels zo’n 700 kredieten zijn verstrekt.

Aegon en Funding Circle gaan een samenwerking aan voor meerdere jaren. Het verwacht in het eerste jaar zogezegd €175 miljoen aan kapitaal beschikbaar te stellen voor Britse ondernemers. Het is niet voor het eerst dat Aegon zich verbindt aan een dergelijk platform. Eerder investeerde Aegon al in de platformen Zopa, Auxmoney en Younited Credit, achtereenvolgens gevestigd in de landen Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Bedrijven met potentie

Aegon verwacht in het eerste jaar 2.600 Britse bedrijven te kunnen voorzien van financiering. Mike de Boer is CFO van Aegon en legt het besluit om te investeren verder uit: “De samenwerking met Funding Circle onderstreept voor ons het belang om in succesvolle ondernemingen te investeren. Enerzijds omdat dit voor goede rendementen zorgt, maar ook omdat we met deze investeringen kleine bedrijven, die doorgaans moeilijk aan financiering komen, een kans geven om succesvol te worden. Funding Circle kan met behulp van data-analyse snel beoordelen of een bedrijf potentieel heeft én direct duidelijkheid bieden aan ondernemers over een eventuele lening. Daarnaast is Funding Circle volledig transparant over de kosten, waardoor zowel ondernemers als investeerders precies weten waarvoor zij betalen.”