Funding Circle haalt $100 miljoen aan financiering op

13 januari 2017 Banken.nl 4 min. leestijd

In een nieuwe financieringsronde heeft MKB-kredietmarktplaats Funding Circle $100 miljoen aan eigen vermogen opgehaald. Het geld, dat voor een groot deel afkomstig is van venture capital-investeerder Accel, zal worden ingezet om de groei van het bedrijf te kunnen voortzetten.

Funding Circle is een Britse online marktplaats voor MKB krediet. Het platform faciliteert kredietverlening aan het MKB door middel van circa 60.000 particuliere investeerders (crowdfunding), maar ook via overheden, de Europese Investeringsbank (EIB) en institutionele investeerders zoals pensioenfondsen.

Sinds zijn oprichting in 2010 heeft Funding Circle een aanzienlijke groei doorgemaakt. Naar eigen zeggen is het bedrijf nu de grootste online kredietmarktplaats ter wereld voor het MKB, met lokale online platformen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en sinds 2015 ook in Nederland. In 2016 is er wereldwijd door investeerders voor meer dan €1,25 miljard aan financiering verstrekt aan MKB-bedijven via Funding Circle. Daarmee komt de totale financiering die de marktplaats gefaciliteerd heeft sinds zijn oprichting uit op ruim €2,6 miljard. €450 miljoen daarvan werd uitgeleend in Q4 van vorig jaar, wat geldt als een nieuw record voor de sector.

Funding Circle

Met de financieringen zijn tot nu toe meer dan 25.000 MKB-bedrijven van financiering voorzien. Samir Desai, CEO en medeoprichter van Funding Circle, vertelt: “Funding Circle brengt verandering in het financiële landschap voor kleine bedrijven en investeerders wereldwijd, waardoor voor iedereen een betere deal ontstaat en we helpen bij het creëren van een duurzamere en eerlijkere economie.” Met het kapitaal zijn de MKB-bedrijven erin geslaagd om meer dan 50.000 banen te creëren in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Continentaal Europa.

De groei van Funding Circle als MKB kredietmarktplaats is mogelijk gemaakt door groeikapitaal uit verschillende financieringsrondes. Op 12 januari 2017 heeft het bedrijf bekend gemaakt opnieuw financiering te hebben aangetrokken om zijn groei verder voort te zetten. In de nieuwe financieringsronde is $100 miljoen toegevoegd aan het eigen vermogen. De ronde werd geleid door Accel, een wereldwijde venture capital-investeringsmaatschappij die zich richt op early en growth-stage investeringen. Ook bestaande aandeelhouders en investeerders van Funding Circle, waaronder Baillie Gifford, DST Global, Index Ventures, Ribbit Capital, Rocket Internet, Sands Capital Ventures, Temasek en Union Square Ventures, staken opnieuw kapitaal in de marktplaats. Met de afronding van deze financieringsronde heeft Funding Circle sinds zijn oprichting in totaal meer dan €300 miljoen aan kapitaal opgehaald.

Desia vertelt: “Dit nieuws luidt de volgende stap van onze reis in om een categorie-definiërend bedrijf te bouwen dat duizenden MKB-bedrijven helpt om toegang te krijgen tot financiering en om banen te creëren. In de komende twaalf maanden zullen de leningen via het Funding Circle platform nog eens 50.000 nieuwe banen creëren, en bijdragen aan de economische groei in de UK, de VS en continentaal Europa”, voorspelt de CEO. Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland, voegt toe: “Deze investeringsronde geeft een geweldige basis om de ingezette groei voort te zetten en is een extra stimulans richting het verder uitbouwen van ons model: een moderne manier van zaken doen, waarbij MKB-ers sneller en beter toegang krijgen tot krediet en investeerders direct kunnen investeren in het Nederlandse MKB.”

Harry Nelis, Partner bij Accel, over de reden om te investeren in de marktplaats: “We zijn al sinds onze eerdere investering in het bedrijf onder de indruk van het Funding Circle team. Het bedrijf heeft een aanzienlijke groei gerealiseerd in meerdere internationale markten door een aantrekkelijke leenoptie te bieden aan SME’s met aantrekkelijke risk-adjusted rendementen voor investeerders. We kijken er naar uit om Funding Circle tijdens deze reis te blijven ondersteunen.”