Platform voor mkb-financiering kan rekenen op steun van EZ

12 april 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het financieringsplatform Funding Circle kan met borgstelling van het Ministerie van Economische Zaken zijn kredietmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf verder uitbreiden. Het Rijk staat hiermee ten dele garant voor leningen waarbij ondernemers onvoldoende zekerheid kunnen geven wat betreft onderpand.

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen zich melden bij een bank voor het ophalen van kapitaal. Maar als de bedrijfsplannen onvoldoende zekerheid bieden, kunnen banken een kredietaanvraag afwijzen. Door strikte regelgeving kunnen banken immers ook maar tot een bepaald maximum gaan. Op zulke momenten kan een partij als Funding Circle uitkomst bieden. Funding Circle is in essentie een soort online krediet-marktplaats. Het platform brengt particuliere en institutionele investeerders in contact met mkb-ondernemers. Sinds 2015 is het van oorsprong Britse Funding Circle ook actief in Nederland.

Steun in de rug voor Nederlands mkb

Door de inzet van borgstellingskredieten staat Economische Zaken - meer in het bijzonder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) - voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten. Niet altijd kunnen ondernemers voldoende zekerheid bieden dat een lening wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld als er (nog) geen onderpand is in de vorm van gebouwen of machines.

Diensten uitbreiden

Op Funding Circle zijn inmiddels meer dan 70.000 investeerders actief, variërend van kleine particulieren tot pensioenfondsen en verzekeraars. Door de borgstelling vanuit de RVO kan Funding Circle naar eigen zeggen de diensten verder uitbreiden richting het mkb. “De toelating tot de borgstellingsregeling biedt Funding Circle de mogelijkheid om het Nederlandse kleinbedrijf nog beter te voorzien van financiering. Ook voor investeerders betekent dit een interessante nieuwe propositie”, aldus Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle Nederland.