Nederlandse initiatieven met de grootste positieve impact in de financiële wereld

26 oktober 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De jury van de Positive Finance Award 2017 heeft een shortlist bekendgemaakt van initiatieven met een positieve impact op de samenleving en financiële wereld. De lijst bestaat uit een selectie van twaalf initiatieven (onder andere app-bouwers, financieel adviseurs en FinTech-bedrijven), en vijf inspirerende personen.

Op 9 november vindt op het kantoor van Aegon in Den Haag de Positive Finance Day plaats. De Positive Finance Day wordt jaarlijks georganiseerd door de financiële uitgever en eventorganisator New Financial Forum en verzekeraar Dazure. Het evenement is erop gericht om “nieuwe en meeslepende ontwikkelingen in de financiële wereld” te laten zien. Willem Vreeswijk, oprichter van New Financial Forum: “De Positive Finance Day laat díe initiatieven zien, waar we in de dagelijkse praktijk veel te weinig over horen.”

Een van de onderdelen van de Positive Finance Day is de uitreiking van de Positive Finance Award. Met de award zetten initiatiefnemers New Financial Forum en Dazure initiatieven binnen de financiële wereld in het zonnetje die de samenleving en (financiële) wereld beter en mooier maken, en waar mensen duurzaam mee geholpen zijn. Voor de prijsuitreiking werd eerder dit jaar een longlist samengesteld van vijftig bedrijven, personen en initiatieven die voor de Award in aanmerking zouden kunnen komen. De jury* heeft deze lijst onlangs teruggebracht tot een shortlist van twaalf kanshebbers. Hierbij werden drie categorieën gehanteerd: initiatieven die bewezen betekenisvol zijn, initiatieven die vooruitstrevend en in potentie betekenisvol zijn, en personen die het verschil maken.Tikkie, Bundelz, Lendahand, Otly, Commoneasy, Digido, bunq , Bundelz, Digido, Fitter, bunq

Bewezen betekenisvol

De jury heeft vijf gegadigden geselecteerd voor de categorie ‘Bewezen betekenisvol’. De bedrijven die op de shortlist staan vermeld, zijn mobiele bank bunq, betaalverzoek-app Tikkie, crowdfundplatform Lendahand, app-bouwer Otly (bouwt apps waarmee kinderen leren omgaan met geld) en Commoneasy, een platform waarin een netwerk van ZZP’ers elkaars verzekering opbouwt. Twee van de bedrijven op de shortlist werkten recentelijk samen – bunq en Otly bundelden hun krachten voor de ontwikkeling van een mobiel bankieren-app voor kinderen.

In potentie betekenisvol

De shortlist ‘In potentie betekenisvol’ bestaat uit zeven initiatieven die een hoge potentiële impact kunnen hebben op de financiële wereld. Op alfabetische volgorde zijn dit Bundelz, Digido, Fitalytics/Fitter, Gavin, Kandoor, Ockto en het Think Forward Initiative. Bundelz is een FinTech-initiatief van het Sparklab van Nationale-Nederlanden, in samenwerking met Vodafone en Intrasurance, dat de eerste prepaid autoverzekering van Nederland aanbiedt. Digido is een gratis applicatie voor de thuisadministratie, gelanceerd door Newest Industry en Advieskeuze.nl, en Fitalytics/Fitter is een app die financiële beloningen koppelt aan een gezonde lifestyle en die persoonlijk advies biedt op basis van data over beweging, slaap en voeding.

Huis & Hypotheek,  Ockto, Good Finance, Gavin ,Kandoor, Gabriël Financiële Bescherming, Think Forward Initiative

Gavin is een risk-sharing-service, die een goedkoper en sneller alternatief biedt voor een traditionele verzekering. Kandoor is een initiatief dat erop gericht om binnen vier uur financiële vragen te beantwoorden. Hiervoor werkt het bedrijf, gesteund door pensioenuitvoerder APG, met vrijwillige en onafhankelijke gidsen. De laatste twee initiatieven op de shortlist zijn Ockto, een online methode voor het automatiseren van een hypotheekaanvraag, en het Think Forward Initiative van ING, DellEMC, dimension data, CEPR en Deloitte. Think Forward Initiative is een platform van experts dat erop gericht is consumenten te helpen betere financiële keuzes te maken.

Tot slot, staan er nog vijf personen op de shortlist van inspirerende personen. Dit zijn Natasja Naron van christelijk financieel adviesbureau Gabriël Financiële Bescherming, Ronald de Rooij en Rob Wolters van hypotheekadviesbureau Huis & Hypotheek Nunspeet en Joyce Velu en Robbert Vesseur van Good Finance, een netwerk van financiële innovators.

Op 27 oktober 2017 komt de jury bijeen om bekend te maken welke van de initiatieven op de shortlist op 9 november kans maken op de Positive Finance Award 2017.

* De jury bestaat uit Antoinette Kalkman (FlexFront), Odette Bakker (Dazure), Alexander Koene (BR-ND) en Jack Vos (Luyten Adviesgroep). In hun zoektocht naar de meest betekenisvolle initiatieven werden zij bijgestaan door spotters. De spotters zijn: Pieter Ris (i-KYC), Michael Dooijes (Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity), Kim Cramer (BR-ND), Gert Vasse (Yellowtail Consulting), Jelle Jansons (Nationale-Nederlanden), Amba Zeggen (Risk & Governance), Justin Schlee (Anva), Martin Koot (MoneyView), Arjen Bijlsma (Munt Hypotheken) en Gijs van Reeden (FlexFront).