Otly! en bunq ontwikkelen mobiel bankieren-app voor kinderen

14 juli 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse FinTech-bedrijven Otly! en bunq hebben gezamenlijk een mobiel bankieren oplossing ontwikkeld, speciaal voor kinderen om mee te betalen en sparen. 

Otly! is het eerste financiële platform dat speciaal voor kinderen werd ontwikkeld. Dit gebeurde in samenwerking met IT bedrijf bunq. Door de integratie van de twee digitale spelers verandert Otly! nu van een digitale zakgeldmanagement-tool in de eerste speciaal voor kinderen ontworpen mobiel bankieren-app. “In deze steeds verder gedigitaliseerde samenleving zijn kinderen niet meer in staat om hun eigen geld uit te geven en zo gaandeweg met geld te leren omgaan. Ons doel is om dat te veranderen en kinderen weer de baas te laten zijn over hun eigen geld”, aldus Otly!-oprichter Lior Bornshtain. 

In de digitale omgeving van de app kunnen kinderen onder toezicht van hun ouders via het platform geld ontvangen, overmaken en sparen. Op deze manier biedt biedt Otly! tegelijkertijd ook financiële educatie aan zowel de kinderen als hun ouders. Recent onderzoek van ING toont aan dat ook bij volwassenen het financieel bewustzijn is gebaat bij het gebruik van een mobiel bankieren-app.

Otly! en bunq ontwikkelen mobiel bankieren-app voor kinderen

Het doel van de samenwerking tussen de twee FinTechs is naar eigen zeggen dan ook om “kinderen zowel op te voeden als meer macht te geven met een veilige en simpele manier om geld te beheren.” Daaraan voegen de twee toe dat hun samenwerking “een stap is in de richting van klantgerichte producten binnen het digitale ecosysteem.” Dankzij de samenwerking met bunq kan Otly! ook gebruikmaken van de API (application programming interface) van bunq, zodat ouders erop kunnen vertrouwen dat het geld van hun kinderen er veilig is en niet hoeft te worden verplaats. Op deze manier kunnen ouders hun kinderen bovendien laten bankieren via hun eigen bekende rekening. Ali Niknam, CEO van bunq, vertelt dat het partnership tussen de twee FinTechs bunq’s missie ondersteunt om mensen “weer de volledige controle over hun geld te geven.” 

Otly! en bunq

Otly! werd in 2015 in Amsterdam opgericht door Lior Bornshtain en Vedran Vego, die samen meer dan 25 jaar ervaring hebben in de FinTech-industrie. Bornshtain stelt dat er ook bij kinderen een behoefte is aan nieuwe bank-concepten: “Kinderen worden steeds verder achtergelaten als het aankomt op financiële dienstverlening en financieel onderwijs. Voorheen konden kinderen hun eigen geld uitgeven aan geld of in de winkel. De manier waarop kinderen hun geld uitgeven is verplaatst van offline naar online, maar hun geld heeft die overstap nog niet gemaakt.” 

Bunq werd in 2012 opgericht door Ali Niknam, die in 2003 ook al webhostingbedrijf TransIP begon. Hij laat weten dat hij trots is “onderdeel te zijn van de Otly!-missie om kinderen op te voeden over geld. Bij bunq geloven we dat mensen de volledige controle over hun geld moeten terugkrijgen. De missie van Otly! is dan ook nauw verbonden met die van bunq.” 

Gerelateerd: Nederlandse consumenten maken nog weinig gebruik van FinTech-diensten.