Leren omgaan met geld: hoe eerder hoe beter

07 september 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kinderen die leren omgaan met geld hebben later minder kans op financiële problemen. Dit blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Wat kunt u als ouder doen om uw kind op jonge leeftijd vertrouwd te maken met geldzaken?

Begin vroeg met zakgeld

Zakgeld en (later) kleedgeld kunnen helpen om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Ze kunnen niet alles kopen. Na een tijdje is het geld op. Dit zorgt ervoor dat ze bewust keuzes moeten maken. Wat willen ze echt graag hebben? En wil uw kind iets groters kopen? Dan moet hij of zij een tijdje sparen. Dit inzicht is belangrijk voor later, want dan moet uw kind zijn of haar wensen ook kunnen afstemmen op het beschikbare budget.

Leer uw kind spelenderwijs omgaan met geld

Er zijn tegenwoordig allerlei sites en apps om kinderen op een leuke manier met geld om te leren gaan. Otly heeft bijvoorbeeld een handige app die kinderen wegwijs maakt in de wereld van betalen en sparen. Er is een app voor ouders, waarmee ze zakgeld kunnen betalen. En een oogje in het zeil kunnen houden. Er is ook een app voor kinderen, waarmee ze in het klein kunnen internetbankieren.

Jong geleerd is oud gedaan

Geef uw kind uitleg over reclame

Kinderen komen elke dag veel verleidingen tegen. Overal is reclame: op televisie, op social media en in tijdschriften. Het is belangrijk dat uw kind reclame leert herkennen, zegt het Nibud. Kinderen moeten hun geld uitgeven aan wat zíj leuk of belangrijk vinden. En het moet natuurlijk binnen het budget passen. Lees meer over reclame en kinderen op mediarakkers.nl.

Geef uw kind uitleg over financiële producten

Als uw kind iets ouder is, kunt u het uitleg geven over financiële producten. Hoe kom je aan geld om een huis te kopen? En wat is beleggen?