Goedkeuring voor nieuw pand Triodos

27 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank heeft goedkeuring van de rechter gekregen voor de bouw van een nieuw en duurzaam hoofdkantoor. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt wegens overlast en aantasting van de natuur, maar die bezwaren zijn door de rechter van tafel geveegd. Het is niet mogelijk tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Al enige tijd bestond er onduidelijkheid over de plannen van een nieuw te bouwen vestiging voor Triodos Bank. Op Landgoed de Reehorst - gelegen bij station Driebergen-Zeist, tussen de twee stadjes in - moet een nieuw en duurzaam pand verrijzen als symbool van Triodos Bank. De Stichting Milieuzorg Zeist en enkele omwonenden hadden echter bezwaar ingediend bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij waren van mening dat er ‘geen actuele regionale behoefte’ aan een nieuw kantoor. Volgens hen worden landgoed en omgeving aangetast door de komst van Triodos Bank.

Ongegrond

In maart van dit jaar kreeg Triodos Bank te horen dat nog niet begonnen mocht worden aan de bouw. De bestuursrechter had meer tijd nodig om alle bezwaren te beoordelen en de nodige partijen te horen. De rechter heeft nu alle bezwaren die gemaakt zijn van tafel geveegd. Zij is van oordeel dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug voldoende heeft onderbouwd dat er een actuele regionale behoefte bestaat aan het nieuwe kantoor. Ook heeft de gemeente voldoende onderbouwd dat het landgoed en de omgeving niet onaanvaardbaar zullen worden aangetast door de aanwezigheid van het nieuwe gebouw en de parkeervoorzieningen.

Het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank

Met deze uitspraak zijn zowel bestemmingsplan als omgevingsvergunning onherroepelijk geworden. Beroep is niet mogelijk. Matthijs Bierman - algemeen directeur bij Triodos Bank Nederland - is tevreden met de uitspraak. Hij laat optekenen altijd vertrouwen te hebben gehad in een positieve uitkomst van de situatie voor Triodos.

Duurzaam en remontabel

Triodos Bank staat zich voor op haar duurzame karakter. Eerder dit jaar werd de bank uit Zeist uitgeroepen tot duurzaamste bankmerk van Nederland. Bierman benadrukt dan ook dat het pand en de bouw van minimale invloed zullen zijn op de natuur. Niet alleen bestaat het pand uit duurzame materialen, het pand moet volledig remontabel worden. Dat houdt in dat het pand aan het einde van zijn gebruikersleven niet gesloopt hoeft te worden, maar volledig gedemonteerd kan worden. Delen ervan of het hele gebouw kunnen vervolgens elders gebruikt worden. Dit past in de duurzaamheidsvisie over banken en hun vastgoed. Ook de locatie pal naast het treinstation Driebergen-Zeist kan gezien worden als vriendelijk voor het milieu.

De aannemer van het project is bouwbedrijf J.P. van Eesteren, onder andere bekend van de Markthal in Rotterdam, de A’DAM Toren aan het IJ en - veel langer geleden - voetbalstadion De Kuip. Over een maand hoopt Triodos met de bouw van start te kunnen gaan, om voor de zomer van 2019 het pand te kunnen betrekken. Het nieuwe pand biedt werkplekken voor 800 medewerkers.