BNG Bank en VNG werken samen aan duurzaamheidsdoelen gemeenten

28 september 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BNG Bank heeft, in het kader van ‘Gemeenten4GlobalGoals’, een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De samenwerking richt zich op het stimuleren van gemeenten om concreet invulling te geven aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelstellingen die in 2015 geadopteerd zijn door 193 lidstaten van de Verenigde Naties. De doelstellingen hebben onder meer betrekking op het verduurzamen van de wereldeconomie, het verbeteren van de wereldwijde gezondheid en het realiseren van primair onderwijs en gelijke rechten voor iedereen. Volgens de SDG’s moeten onder meer extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering worden beëindigd voor 2030.

Om gemeenten te ondersteunen bij de adoptie van de SDG’s, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) begin 2016 de Gemeenten4GlobalGoals campagne gelanceerd. Volgens de VNG hebben gemeenten namelijk in ieder van de zeventien doelen een rol te spelen. Niet alleen kunnen zij bijdragen als beleidsmaker, uitvoerder, toezichthouder en investeerder, maar ook als verbinder en katalysator voor duurzaam gedrag onder burgers, bedrijven en instellingen.

BNG Bank en VNG werken samen aan duurzaamheidsdoelen gemeenten

Samenwerking met BNG Bank

Tijdens de Impact Summit, die op 25 september 2017 plaatsvond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, hebben de VNG en BNG Bank een overeenkomst ondertekend om samen te werken aan het vervolg van de Gemeenten4GlobalGoals campagne. BNG Bank zet zich op verschillende manieren in voor een duurzamer Nederland, door onder meer de SDG’s te onderschrijven* en op te treden als financier voor het Nederlandse Energieakkoord.

In haar bijdrage aan de Gemeenten4GlobalGoals campagne deelt BNG Bank onder meer kennis en kunde, zoals op het gebied van verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. “Duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu is een belangrijk element in onze missie. We stimuleren verduurzaming bij klanten op diverse manieren. Deze samenwerking met VNG is een manier om gemeenten concreet te helpen bij de invulling van hun duurzame doelstellingen”, aldus Olivier Labe, lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank. Hij ondertekende samen met Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss en lid van de VNG commissie Europa en Internationaal, de samenwerkingsovereenkomst.

Onderdeel van die overeenkomst is ook een Challenge waarin gemeenten worden uitgedaagd en geïnspireerd om vernieuwende ideeën te ontwikkelen. Buijs-Glaudemans over de samenwerking: “De doelen zijn van en voor ons allen, samen komen we vooruit als we ze weten te vertalen van veilig ver weg naar concreet dichtbij. Het is heel goed dat we daarin nu ook met BNG Bank optrekken!”

* Ook vanuit de Nederlandse Vereniging van Banken wordt bijgedragen aan de SDG’s van de Verenigde Naties.