De 10 meest waardevolle FinTech’s van Amerika

16 augustus 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

Wereldwijd wordt volop geïnvesteerd in innovatieve FinTech bedrijven. Met name startups die zich richten op betaaldiensten, kredietverlening, verzekeringen en digitale valuta trokken veel aandacht en investeringen. Zakenblad Forbes zette de tien meest waardevolle Amerikaanse FinTech’s op een rij.

In totaal werd in de eerste helft van 2017 voor een slordige $3,5 miljard geïnvesteerd in Amerikaanse FinTech bedrijven. De VS kent inmiddels dertien FinTech bedrijven die de waarde van $1 mld overstijgen. De waardering komt voort uit twee Amerikaanse bureaus - Pitchbook en CB Insights - die beiden een omvangrijke database bezitten waarin alles bijgehouden wordt op het gebied M&A en andere investeringen. Hieronder volgt een Top 10 van de meest waardevolle FinTech’s.

 1. Stripe - Gespecialiseerd in het mogelijk maken van online en mobiele betalingen. Zowel voor retailers als voor particulieren.
  Waarde: $9,2 miljard
 2. SoFi - Richt zich op studenten en millennials, onder andere met refinanciering van studentenleningen.
  Waarde: $4,3 miljard
 3. GreenSky - Oprichter van kredietprogramma dat via een netwerk van geldschieters en aannemers projecten financiert op het gebied van met name particuliere verbouwingen.
  Waarde: $3,6 miljard
 4. Credit Karma - Gratis dienst voor consumenten om een gedetailleerd inzicht te krijgen in het gebruik van hun creditcard(s). De tool stelt een kredietscore op van onder andere betaalgeschiedenis, duur van openstaande kredieten en checks door derden.
  Waarde: $3,5 miljard
 5. Oscar - Vereenvoudigt het kopen en gebruiken van zorgverzekeringen onder Obamacare.
  Waarde: $2,7 miljard
 6. Avant - Voorziet online in snelle leningen voor consumenten met een lage kredietscore.
  Waarde: $2,0 miljard
 7. Zenefits - Stelt ondernemingen in staat personeelszaken te regelen via een cloud-based HR-platform
  Waarde: $2,0 miljard
 8. Prosper - Brengt leners en investeerders met elkaar in verbinding voor persoonlijke leningen zonder onderpand
  Waarde: $1,9 miljard
 9. AvidXChange - Automatiseert facturering en betalingen voor het bedrijfsleven
  Waarde: $1,4 miljard
 10. Robinhood - Biedt handel in aandelen en effecten zonder transactiekosten via een mobiele app
  Waarde: $1,3 miljard

Naast deze tien zijn er recent nog drie bedrijven bijgekomen die op meer dan een miljard dollar worden ingeschaald. Wat bijna al deze FinTech bedrijven kenmerkt is een stroomlijning van processen en vereenvoudiging van allerlei zaken voor consumenten en bedrijven.