ING en NIBC begeleiden overname Keesing

11 augustus 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen

Ergon heeft 70% van puzzelboekjesuitgever Keesing overgenomen van de Telegraaf Media Groep (TMG). Het kwakkelende TMG kan de verkoopsom goed gebruiken en Keesing hoopt dankzij het internationale netwerk van Ergon verder door te groeien. Onder andere ING en NIBC hebben advies gegeven bij de totstandkoming van de overname.

Half juli heeft de Telegraaf Media Groep dochterbedrijf Keesing verkocht aan de Belgische investeringsmaatschappij Ergon Capital Partners. Met de verkoop van Keesing – Europese marktleider op het gebied van puzzelboekjes en uitgever van onder meer Denksport, 10 voor Taal en Jan Meulendijks – wil het in financieel zwaar weer verkerende TMG snel geld in kas krijgen om leningen af te lossen en financiële ruimte te creëren voor nieuwe activiteiten.

Ergon neemt puzzeldochter Keesing over van TMG

Keesing – dat 290 medewerkers telt en buiten Nederland een sterke aanwezigheid heeft in onder meer Frankrijk, België en Denemarken – moet dankzij de acquisitie in staat worden gesteld zijn marktpositie te verbeteren en een snellere internationale groei te realiseren, mede dankzij het uitgebreide financiële netwerk van Ergon in Europa. TMG verkoopt met de puzzelmaker haar best presterende bedrijfsonderdeel. Het afgelopen jaar boekte het €21,5 miljoen winst (ebitda) op een omzet van €72,9 mln omzet.

Met de overname krijgt Ergon – dat actief is in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje – 70% van de aandelen in handen, de overige 30% blijft eigendom van TMG. De transactie waardeert Keesing op in totaal €150 miljoen (inclusief schulden) en voor dit bedrag wordt het bedrijf ondergebracht in een samenwerkingsverband tussen Ergon en TMG. Als minderheidsaandeelhouder zal de uitgever bovendien een zetel behouden in de raad van commissarissen van Keesing.

Overname Mediahuis

De verkoop van de puzzeldochter zat er al enige tijd aan te komen. Nadat TMG onlangs na een heftige overnamestrijd met John de Mol’s Talpa werd overgenomen door het Vlaamse Mediahuis – in Nederland tevens eigenaar van NRC Media en De Limburger – liet het bedrijf al snel weten Keesing in de etalage zetten. Het onderdeel zou beter af zijn bij een ander bedrijf. Volgens ingewijden troefde Ergon met de aankoop enkele ander geïnteresseerden af, waaronder de Nederlandse private equityhuizen Egeria en Parcom en de Britse puzzelboekenuitgever D.C. Thomson & Co*.

Dat Ergon als winnaar uit de bus is gekomen, zou ermee te maken hebben dat het bedrijf in staat wordt geacht de transactie snel te kunnen afronden, zodat het huidige management van Keesing kan aanblijven onder de nieuwe eigenaar. Ook werd met Ergon een koper binnengehaald waar TMG-eigenaar Mediahuis vertrouwd mee is vanuit de Belgische markt.

Het is de bedoeling dat de verkoop van de puzzeldochter binnen twee maanden van de bekendmaking is afgerond. Het verkoopplan moet op een bijzondere vergadering nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders, waartoe ook John de Mol behoort (30% van de aandelen). Doordat TMG het voor Keesing neergetelde geld zal gebruiken om de eigen schulden af te lossen, hoeven deze aandeelhouders geen superdividend te verwachten. De Mol heeft al laten weten het niet eens te zijn met de verkoop en ook de Vereniging van Effectenbezitters stelt zich kritisch op.

NIBC, ING Bank

Betrokken banken

Bij het overnameproces waren diverse adviespartijen betrokken uit de financiële wereld. Ergon Capital ontving M&A-advies van NIBC en consultant Nielen Schuman. Namens NIBC werd de Brusselse investeerder bijgestaan door Ernst Berger, Mark Zuidema, Martijn Koning, Rosalinde Habermehl en Bart Rijksen. TMG ontving tijdens het traject ondersteuning van een team van ING Bank, bestaande uit Maurits Duynstee, Paul de Hek, Tim Boer, Volkan Kucuk en Kees Groenewegen.

TMG is volgens ingewijden ook nog op zoek naar een koper voor de kantoorpanden van het concern. Met de verkoop hiervan wil de uitgever van de Telegraaf, het Noordhollands Dagblad, Privé en GeenStijl nog eens €80 miljoen binnenhalen. Daarnaast zou het mediabedrijf ook bezig zijn een koper te zoeken voor dochter NewsMedia, waar Dumpert en GeenStijl onderdeel van uitmaken.

* D.C. Thomson & Co is tevens de voormalige werkgever van de recent opgestapte TMG-commissaris Annelies van den Belt.