Twee nieuwe topbenoemingen gepland bij ABN AMRO

17 mei 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft het voornemen bekendgemaakt Clifford Abrahams en Tanja Cuppen voor te dragen als toekomstige Chief Financial Officer en Chief Risk Officer. Beide benoemingen zijn afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Centrale Bank en het advies van de Raad van Medewerkers.

Clifford Abrahams is een ervaren bestuurder in de financiële dienstverleningssector. Sinds januari 2016 is Abrahams lid van de Raad van Bestuur en Group Chief Financial Officer van Delta Lloyd. Daarvoor was hij CFO van een aantal dochterondernemingen van verzekeraar en vermogensbeheerder Aviva, waar hij in 2005 aantrad als Chief M&A Officer. Daarvoor was Abrahams twaalf jaar werkzaam voor Morgan Stanley, waarvan de laatste circa drie jaar als Managing Director Financial Institutions.

De Raad van Commissarissen van ABN AMRO heeft bekend gemaakt dat zij Abrahams wil voordragen als lid van het Executive Board en Chief Financial Officer van de bank. Olga Zoutendijk, Voorzitter van de Raad van Commissarissen: “De Raad van Commissarissen is verheugd met de nominaties van de heer Clifford Abrahams. Clifford Abrahams heeft een sterke staat van dienst als CFO en heeft uitgebreide ervaring opgedaan in eerdere topposities in de financiële sector, waaronder 12 jaar ervaring in de bankensector. Hij is daarom bijzonder geschikt voor de positie van CFO in de Executive Board van ABN AMRO.” Als de nominatie en benoeming worden goedgekeurd zal Abrahams met ingang van 1 september de rol van CFO op zich nemen. Tot die tijd zal interim bestuurder Alexander Rahusen de CFO-taken blijven waarnemen.

Daarnaast wil de RvC van ABN AMRO Tanja Cuppen voordragen als lid van de Executive Board en de nieuwe Chief Risk Officer, met het oog op het aanstaande vertrek van CRO Wietze Reehoorn. Cuppen heeft uitgebreide ervaring met risicobeheer in de bankensector. Momenteel is zij werkzaam als Chief Risk Officer bij Rabobank North America in New York. Daarvoor was Cuppen actief als Chief Financial & Risk Officer bij Rabobank International, volgend op diverse (risk-georiënteerde) managementfuncties binnen de grootbank sinds haar start bij Rabobank in 1994.

Zoutendijk vertelt: “De Raad van Commissarissen is ook blij met deze gelegenheid om Tanja Cuppen in dit vroege stadium te kunnen nomineren als de nieuwe CRO, vooruitlopend op het geplande vertrek van Wietze Reehoorn. Mevrouw Cuppen heeft een sterke staat van dienst op het gebied van risicobeheer in zowel de Nederlandse als internationale bankensector. We verwachten dat de leiderschapskwaliteiten en strategische competenties van zowel Clifford Abrahams als Tanja Cuppen een grote bijdrage zullen leveren aan de succesvolle uitvoering van de strategie van ABN AMRO.” De benoeming van Cuppen tot lid van het Executive Board staat gepland voor 1 oktober 2017, waarna zij per 1 november 2017 de rol van CRO op zich zal nemen. Tussen oktober en november zal Cuppen een overdrachtsperiode doormaken samen met huidige CRO Wietze Reehoorn, die per die datum zal terugtreden uit het Executive Board en zijn verdere taken en activiteiten per 31 december 2017 overdraagt.

Zoutendijk maakt tot slot namens de RvC haar dank kenbaar voor de inzet van Reehoorn en interim CFO Rahusen. “De Raad van Commissarissen is Wietze Reehoorn, die bijna 30 jaar bij ABN AMRO werkzaam is, bijzonder dankbaar voor wat hij heeft betekend, vooral voor zijn waardevolle bijdrage aan het opbouwen van de nieuwe bank en de voorbereidingen voor de beursgang. Hij deed dit tijdens zijn twee opeenvolgende termijnen als lid van de Raad van Bestuur en CRO, waarbij hij zijn rol als CRO vanaf 2010 tot en met 2016 combineerde met de verantwoordelijkheid voor Group Strategy, Corporate Development en Investor Relations. Graag bedank ik ook Alexander Rahusen voor het vervullen van de functie van interim CFO sinds 1 januari 2017.”

Als de goedkeuring van de ECB voor de voorgenomen benoemingen van Clifford Abrahams en Tanja Cuppen is ontvangen, zal de Raad van Commissarissen een Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders bijeenroepen om de aandeelhouders en certificaathouders op de hoogte te stellen van de voorgenomen benoemingen. Daarna volgt het officiële benoemingsbesluit van de Raad van Commissarissen.

De geplande topbenoemingen volgen op de recente veranderingen die ABN AMRO heeft doorgevoerd in de topstructuur van de bank. Zo kwam de rol van CFO vrij op het moment dat Kees van Dijkhuizen werd benoemd tot CEO, als opvolger van Gerrit Zalm.