Kees van Dijkhuizen nieuwe topman ABN AMRO

09 november 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als topman van ABN AMRO. Voor de huidige Chief Financial Officer (CFO) van de bank betekent de benoeming de eerste keer dat hij de topman wordt van een bank. Minister Dijsselbloem zou als grootaandeelhouder van ABN AMRO een flinke stem hebben gehad in de benoeming van Kees van Dijkhuizen. Dijsselbloem noemt Van Dijkhuizen een uitstekende bankier en prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne. 

De benoeming van Kees van Dijkhuizen treedt in werking op het moment van goedkeuring door de toezichthouders. Deze goedkeuring wordt uiterlijk midden februari 2017 verwacht. Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op, die benoemd werd in 2009 en in september 2017 zijn vertrek als bestuursvoorzitter aankondigde. 

Kees van Dijkhuizen
Van Dijkhuizen trad in mei 2013 bij ABN AMRO in dienst. Hij was Chief Financial Officer van NIBC Bank van 2005-2013, evenals de vice-voorzitter van september 2009 tot 2013. Daarvoor bekleedde hij diverse functies bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. In 1999 werd hij directeur-generaal van de begroting van het ministerie van Financiën. Van 2000 tot 2005 was hij thesaurier-generaal.

Nieuwe topman
Als CEO zal Van Dijkhuizen verantwoordelijk zijn voor het waarmaken van de strategische doelstellingen die ten tijde van de IPO in november vorig jaar aangekondigd zijn. Hij zal in overleg met NLFI de voorwaarden creëren voor de Staat om het resterende belang in de bank verder af te bouwen.

Van Dijkhuizen zal verantwoordelijk zijn om een impuls te geven aan de nieuwe leiding die ABN AMRO in deze volgende fase nodig heeft. Als CEO zal hij, in samenspraak met de Raad van Commissarissen, vorm en inhoud geven aan de strategie, de organisatie en de inrichting van het senior management. Dit met als doel dat de bank voorbereid is op de uitdagingen die aan de komende periode verbonden zijn. ABN AMRO moet in de volgende fase staan voor een ondernemende cultuur, klantgerichtheid, duurzame groei en maatschappelijk bewustzijn.

Olga Zoutendijk, Voorzitter van de Raad van Commissarissen: "Kees van Dijkhuizen heeft ruime ervaring en een sterke conduitestaat als CFO bij ABN AMRO en heeft meerdere seniore bestuursfuncties in de banksector en het publieke domein vervuld. Zijn ervaring, gecombineerd met zijn persoonlijke integriteit en leiderschapsstijl en uitgebreide netwerk, maken hem zeer geschikt om ABN AMRO te leiden."