ING Hoofd Sustainability Leon Wijnands op poolexpeditie Two-degree challenge

04 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Hoofd Sustainability van ING Leon Wijnands is vorige week samen met collega’s van andere Nederlandse bedrijven op poolexpeditie geweest, om de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen te zien. De trip was onderdeel van de “Two-degree challenge”, een initiatief van de klimaatjournaliste Bernice Notenboom.

Topmensen van grote Nederlandse bedrijven, waaronder het de Rotterdamse haven, Schiphol en ING, zijn net terug van een driedaagse bootreis naar de poolcirkel in Noorwegen. De trip was onderdeel van de “Two-degree challenge”, een initiatief van de klimaatjournaliste Bernice Notenboom, die tien jaar geleden als eerste Nederlandse vrouw de Noordpool bereikte. Doel van de challenge is om bedrijven die actief zijn in de strijd tegen klimaatverandering samen brengen – en om ze samen na te laten denken over meer acties.

De expeditieleden werden bijgepraat over klimaatonderzoek, konden de effecten van klimaatverandering met eigen ogen zien en discussieerden over wat er moet veranderen op terreinen als mobiliteit, circulaire economie en energie. Bij terugkomst riepen de deelnemende bedrijven de toekomstige Nederlandse regering op om te komen met een Klimaatwet met duidelijke doelen voor de lange termijn.

“Wat ik heb geleerd tijdens deze reis is dat de uitdagingen waarvoor we staan met het klimaat zo groot zijn dat niemand dat in zijn eentje kan oplossen, geen enkele bedrijfstak”, zegt Leon Wijnands. “Onze klanten staan er steeds meer voor open om hun bedrijfsmodellen duurzamer te maken. Het is onze verantwoordelijkheid om die transitie mede mogelijk te maken en te versnellen.”

ING Real Estate Finance is hoofdsponsor van de Two-degree challenge; 16 klanten zijn co-sponsor. Samen lopen zij voorop in de beweging om vastgoed in Nederland duurzamer te maken. Deze deelnemers vertrokken op 2 mei met een tweede boot, met de opdracht om terug te komen met een concreet plan om vastgoed ‘future-proof’ te maken.

Recent lanceerde ING een vijfstappenplan waarmee klanten de duurzaamheid van hun panden kunnen vergroten, in de hoop dat andere vastgoedeigenaars dat voorbeeld zullen volgen. Zogenaamde ‘bruine’, oftewel niet-duurzame, gebouwen komen vanaf volgend jaar niet meer in aanmerking voor nieuwe financiering van ING, tenzij de eigenaar een duidelijk plan heeft om zijn gebouwen te verduurzamen.