Automatische conversie naar IBAN mogelijk verlengd

30 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft tijdens het algemeen overleg online betalingsverkeer aan de Tweede Kamer laten weten dat hij gaat proberen om de automatische omzetting van het huidige rekeningnummer naar het langere IBAN-nummer te verlengen tot 1 februari 2016. Hiervoor gaat de minister een ontheffing aanvragen in de vorm van een SEPA-waiver. Eind maart moet duidelijk zijn of de huidige dienstverlening aan consumenten kan worden voortgezet.

Langere ondersteuning bij het omzetten naar IBAN

Eerder berichtte Banken.nl dat de Europese Commissie heeft besloten de  SEPA-einddatum uit te stellen naar 1 augustus. Volgens de EC komt de invoering van SEPA te vroeg voor veel bedrijven. Er zijn nog teveel gebruikers die betalingen met IBAN-nummers niet kunnen verwerken. In navolging op dit besluit hebben banken aangegeven tot deze datum consumenten te helpen met het automatisch omzetten van het huidige rekeningnummer naar het langere IBAN-nummer.

Banken bieden in uitstelperiode SEPA dezelfde ondersteuning

Door deze converter merkt de consument weinig van de invoering van SEPA omdat het gewoon het oude bekende rekeningnummer mag gebruiken.  Bij de start van SEPA zijn banken echter door een Europees besluit verplicht gesteld om te stoppen met deze dienst, waardoor consumenten het IBAN-nummer met 18 tekens moeten gebruiken. Alleen door het aanvragen van een ontheffing mag de IBAN converter gebruikt worden tot 1 februari 2016. Hiervoor was in eerste niet gekozen door de Nationaal Forum Sepa-migratie, maar nu laat Dijsselbloem toch aan de Tweede Kamer weten gebruik te willen maken van een mogelijke ontheffing.

Gerelateerde berichten

Automatisch omzetten naar IBAN een standaard dienst?
DNB: Piek SEPA-migratie verwacht in december 2013

CGI: Ook MKB moet zich voorbereiden op SEPA
Bundesbank: Duitse bedrijven onderschatten SEPA
PwC: SEPA invoering risicovol voor betalingsverkeer
Deutsche Bank komt met stappenplan invoer SEPA
Onvolledige SEPA invoering kost banken miljoenen
SEPA migratie grote bedrijven later dan gepland
ANVA: Intermediair onderschat voorbereiding SEPA
Ook PwC waarschuwt voor onderschatting van SEPA