Lautenschläger eerste vrouw in ECB-directie na twee jaar

05 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Op dinsdag 21 januari is Sabine Lautenschläger aangesteld binnen het uitvoerend bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Het Europees Parlement gaf zijn fiat aan de benoeming van Lautenschläger, waardoor er sinds 2011 weer eens een vrouw aan het roer staat van de ECB.

Diversiteit

Ruim tweeënhalf jaar geleden was de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell de laatste vrouw die als directeur een functie binnen de ECB bekleedde. Na een ambtstermijn van acht jaar werd zij opgevolgd door de Belgische econoom Peter Praet. Sindsdien maakten enkel mannelijke bestuursleden de dienst uit binnen de centrale bank. Met de komst van Lautenschläger is de lans binnen het bestuur opnieuw doorbroken. Wel is de man-vrouw verhouding nog altijd een ongelijke. Het uitvoerende bestuur zal naast Sabine Lautenschläger bestaan uit de Italiaanse president Mario Draghi, de Portugees Vítor Constâncio, de eerdergenoemde Peter Praet, Yves Mersch uit Luxemburg en de Fransman Benoît Cœuré.

Noord-Zuid verhouding

Lautenschläger volgt de Deen Jörg Asmussen op, wiens benoeming in 2012 behoorlijk wat stof deed opwaaien. Reden was de zogenaamde ‘verstoorde’ Noord-Zuid verhouding binnen de ECB.  De Fransman Benoît Cœuré stond namelijk op de nominatie om de Duitser Jürgen Stark op te volgen, maar Asmussen kreeg toen de voorkeur. Uiteindelijk volgde Cœuré de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi op in datzelfde jaar.