Zwitserse UBS wil Nederlandse zwartspaarders lozen

24 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Zwitserse bank UBS wil geen zwart geld meer van Nederlanders. Het betreft Nederlanders die een verzwegen vermogen hebben op een voor de fiscus geheime rekening bij deze Zwitserse bank. Dat meldt De Telegraaf. De bank voert sinds kort gesprekken met Nederlandse rekeninghouders hierover. UBS wil dat deze rekeninghouders hun spaargeld opnemen of een inkeerregeling treffen met de fiscus.

Eind 2015 rekeningen opgeheven

De rekeningen zullen binnen twee jaar worden opgeheven. Volgens fiscaal publicist Monique Ligtenberg kunnen zwartspaarders maximaal €50.000 per jaar opnemen. “Voor de meeste mensen is dat volstrekt onwerkbaar, aangezien het dan vele jaren duurt voordat ze hun totale vermogen bij UBS hebben weggehaald”, zegt Ligtenberg tegenover De Telegraaf. Advocaten van verschillende Nederlandse zwartspaarders verwachten dat UBS hun gegevens zullen prijsgeven als ze niet meewerken. Dat zegt Ligtenberg tegen De Telegraaf. Zij vreest dat UBS daarmee zal dreigen. Een woordvoerder van de Zwitserse bank ontkent dit echter, maar bevestigt wel dat de voor de fiscus verborgen rekeningen van zwartspaarders eind 2015 zullen worden opgeheven.

UBS wil zwart geld van Nederlanders niet meer

Versoepeling inkeerregeling

Staatssecretaris Frans Weekers heeft de zogenoemde inkeerregeling vorig jaar tijdelijk versoepeld. Degene die voor 1 juli 2014 bij de fiscus meldt dat hij een verborgen vermogen heeft, krijgt geen boete. Na die datum is de reguliere regeling weer van kracht met een boete van 30% van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 geldt een strenger regime met een boete van 60% van de ontdoken belasting. De tijdelijke versoepeling van de regels bleek effect te hebben. In de maand november van het afgelopen jaar werd bekend dat zwartspaarders in 2013 zo’n €552 miljoen aan eerder verzwegen vermogen bij de fiscus hebben gemeld. Het betrof 1272 rekeninghouders, die alsnog belasting betalen, maar géén boete hoeven te betalen.

Nederlanders niet enige zwaartespaarders in Zwitserland

Eerder deze week maakte de Franstalige Belgische krant L’Echo bekend dat de Belgen €60 miljard verzwegen vermogen in Zwitserland op geheime rekeningen hebben staan. De krant schrijft dat op basis van berekeningen van Gabriel Zucman, professor aan de London School of Economics. Zucman baseert zich op cijfers van de Zwitserse nationale bank. De Zwitsers begonnen in het najaar van 2012 te spreken met België over een akkoord om de Belgische tegoeden in Zwitserland te belasten. Er was toen sprake van €30 miljard die de Belgen in Zwitserland op rekeningen zouden hebben staan, maar dat bedrag zou dubbel zo hoog zijn. Dat is nog een lage schatting zegt Gabriel Zucman. “De gegevens van de Zwitserse nationale bank zijn van hoge kwaliteit: ze omvatten alle banken die in Zwitserland actief zijn, ook de vele filialen van buitenlandse banken, en alle vermogens die er neergelegd zijn. Het probleem is dat de statistici de echte begunstigden van het geld niet opsporen. Bepaalde tegoeden die aan Zwitsers worden toegeschreven, behoren in de werkelijkheid toe aan buitenlanders”, zegt Zucman in de L’Echo.

Afspraken over informatie-uitwisseling

Verleden jaar in de zomertijd sloten de Verenigde Staten en Zwitserland een akkoord over het bankgeheim. Zwitserse banken kunnen nu volgens het plan gegevens van Amerikaanse belastingontduikers delen, zonder daarmee de wet te overtreden. Ook de Europese Unie dringt er al langer op aan dat landen automatisch gegevens over spaartegoeden van buitenlanders uitwisselen. Vorig jaar december bleek echter dat Oostenrijk en Luxemburg een dergelijke regeling blokkeren.