Douw & Koren: Crowdfunding markt verdubbeld

17 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Bedrijven kiezen steeds vaker voor crowdfunding voor het financieren van hun groeiplannen. Consultancybureau Douw & Koren heeft berekend dat het afgelopen jaar in Nederland zo’n €32 miljoen via crowdfunding is opgehaald. Daarmee werden in totaal ruim 1.250 projecten en ondernemingen met succes gefinancierd. Dat is een meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2012.

Crowdfunding

Crowdfunding – het ophalen van geld bij een grote massa kleine financiers – heeft wederom aan terrein gewonnen. Ruim 85% van de €32 miljoen werd in 2013 gecrowdfund door ondernemingen. Creatieve projecten en goede doelen initiatieven completeren de cirkel met respectievelijk €2,9 miljoen en €1,3 miljoen. Crowdfunding gebeurt veelal via internet.

Crowdfunding 1

Markt

De markt maakt bovendien een grote groei door. In 2011 werd er ‘slechts’ €2,5 miljoen gecrowdfund door projecten en ondernemingen. Het jaar daarop kwam daar nog eens €11,5 miljoen bovenop. De markt kende vervolgens een ruime verdubbeling in 2013. De toename is te danken aan de extra daadkrachtige activiteit bij commerciële ondernemingen.

Crowdfunding 2

Kickstarter.com

De grootste site ter wereld op het gebied van crowdfunding is het Amerikaanse Kickstarter.com. Vorige week meldde het internetbedrijf dat er in 2013 in totaal €480 miljoen is opgehaald. Het jaar daarvoor was dat nog zo’n €160 miljoen minder, terwijl in 2010 de teller bleef steken op €100 miljoen. 

Gerelateerde berichten

ING: Gebruik alternatieve financieringsvormen beperkt
Welten: Alternatieve financieringsvormen voor het MKB
Crowdfundingplatform SEEDS officieel van start
MeesPierson: Crowdfunding voor religieuze instellingen
Rabobank: Banken moeten crowdfunding omarmen
Robeco: Crowdfunding groeit snel in Nederland
Rabo: Combi crowdfunding en bankkrediet uitkomst MKB
ING Direct Australie lanceert crowdfunding platform
Deutsche Bank: Crowdfunding projecten nemen vlucht
AFM en DNB publiceren stappenplan crowdfunding