ING: Gebruik alternatieve financieringsvormen beperkt

30 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Eigen middelen en bankfinanciering zijn nog altijd veruit de meest gebruikte financieringsvormen door het MKB. Dat meldt het ING Economisch bureau op basis van een enquête van TNS NIPO onder 1.100 mkb-ondernemers. Door middelgrote bedrijven (50-250 werknemers) wordt leasing als financieringsvorm relatief veel gebruikt. Ondanks dat crowdfunding door ondernemers wordt gezien als serieus alternatief voor bankkrediet wordt deze financieringsvorm door het MKB relatief beperkt gebruikt.

Eigen middelen en bankfinanciering meest gebruikte financieringsvormen

Eigen middelen en bankfinanciering zijn de meest gebruikte financieringsvormen in zowel het midden- als het kleinbedrijf. Wat betreft het gebruik van alternatieve financieringsvormen zijn er grote verschillen zichtbaar. Zo maakt het middenbedrijf veelvuldig gebruik van leasing (61%). In een artikel van Jean-Pierre Adams, Propositiemanager bij Welten, op Banken.nl werd het succes van leasing en factoring reeds beschreven. Middelgrote bedrijven maken ook meer gebruik van subsidies en leveranciers- en afnemerskrediet dan het kleinbedrijf. Van alternatieven als crowdfunding, private equity en informal investors wordt zowel door het midden- als het kleinbedrijf nog beperkt gebruik gemaakt.

 ING - Alternatieve financiering

Financieringsbehoefte in het kleinbedrijf is en blijft minimaal

De bedrijfsinvesteringen zijn een belangrijke indicator voor de financieringsbehoefte van ondernemend Nederland. Deze liggen nog altijd op een laag niveau. Dit vertaalt zich in een aanhoudend lage externe financieringsbehoefte binnen het kleinbedrijf. Zo heeft één op de vijf ondernemers in het kleinbedrijf het afgelopen jaar een beroep gedaan op externe financiering, tegenover 44% van de ondernemers in het middenbedrijf. Voor komend jaar verwacht slechts 10% van de kleine ondernemers een beroep te doen op externe financiering. Bij middelgrote bedrijven ligt dit percentage op 30%.

Crowdfunding serieus alternatief

Met name crowdfunding wordt in de markt gezet als goed financieringsalternatief voor kleine ondernemers die geen bankfinanciering willen of kunnen krijgen. Een derde van de ondernemers in het kleinbedrijf is het met de stelling “Crowdfunding is een serieus alternatief voor bancaire financiering ‘eens, tegenover een kwart van de ondernemers in het middenbedrijf. Hoewel de ondervraagde ondernemers nog relatief weinig gebruik maken van crowdfunding, is deze alternatieve financieringsbron wel sterk in opkomst.