ING: Startersfonds helpt woningmarkt op korte termijn

12 december 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door het oprichten van een Startersfonds kan de woningmarkt op korte termijn weer op gang komen en een verdere waardedaling van koopwoningen in Nederland worden voorkomen. Daarvoor pleitte Hans Hagenaars, directeur ING Particulier, op het Hypotheekevent voor de met ING samenwerkende tussenpersonen. Voor dit Startersfonds zal een eenmalig beroep moeten worden gedaan op de huidige woningeigenaren.

Huidige maatregelen werken op de lange termijn

De huidige maatregelen die aflossing stimuleren en de maximale verstrekkingen reduceren (tot 100% van de marktwaarde) worden door ING op hoofdlijnen onderschreven. Deze maatregelen zullen effect hebben op de langere termijn voor de woningmarkt. Voor de korte termijn helpt het echter de woningmarkt niet omdat met name starters nog niet in beweging komen. Dat wordt mede gevoed door de verwachting dat de woningprijzen blijven dalen.

Het stimuleren van starters kan op korte termijn helpen

De oproep van Hans Hagenaars is bedoeld om starters op weg te helpen om zo de woningmarkt te stimuleren. Bovendien kunnen mensen die naar een andere koopwoning willen verhuizen ook niet verder, zolang hun huidige woning niet is verkocht omdat de starters niet kopen. De suggestie van Hans Hagenaars komt er op neer dat bestaande woningbezitters starters kunnen stimuleren en zodoende de prijsdaling van hun huizen kunnen stoppen. Als voorbeeld noemt hij: als je iedere starter een aankooppremie van €10.000 geeft en het aantal starters stijgt bijvoorbeeld tot 70.000, dan kost dat eenmalig €700 mln.. Dat is per koopwoning circa €200. Als iedere woningbezitter dus eenmalig €200 bijdraagt aan dit startersfonds, zal de woningmarkt weer op gang gebracht kunnen worden en de waardedaling per huis aanzienlijk lager uitvallen dan de gemiddeld €20.000 waardedaling die nu voorspeld wordt.