Banken en AFM soepeler bij hypotheken Zelfstandigen

13 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Banken stellen zich de laatste maanden soepeler op bij het verstrekken van hypotheken aan zelfstandigen, flexwerkers en jongeren die net afgestudeerd zijn. De regels voor het verstrekken van hypotheken zijn volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet versoepeld , maar banken gaan soepeler met de regels om, aldus de toezichthouder. Ook de Vereniging Eigen Huis ziet de laatste maanden een voorzichtige versoepeling en meer aandacht voor de persoonlijke situatie van de klant, aldus een woordvoerder tegenover Het Financieele Dagblad.

Maatwerk al mogelijk

De AFM benadrukt dat banken al lang maatwerk kunnen leveren. Als vuistregel geldt dat iemand ruim vier keer het bruto-inkomen mag lenen voor de aankoop van een huis, maar banken kunnen op basis van de persoonlijke situatie maatwerk leveren.

Hypotheekregels voor zelfstandigen versoepeld

Streng toezicht afgelopen jaren

Het was voor huizenkopers zonder vaste arbeidsovereenkomst de afgelopen jaren moeilijk om de aankoop van een eigen woning te financieren. De AFM zag de afgelopen jaren streng toe op het voorkomen dat de banken en particulieren te veel risico namen. De toezichthouder deelde actief boetes uit aan banken die te makkelijk waren geweest met het verstrekken van hypotheken.  

Toezicht versoepelen

De AFM zou het toezicht nu willen versoepelen en banken meer ruimte willen geven bij het verlenen van hypotheken. De verwachting is dat hierdoor banken soepeler zullen omgaan met het verstrekken van hypotheken aan zelfstandigen, flexwerkers en pas afgestudeerden met een vooruitzicht op een stijgend inkomen.