Rabobank verkoopt Poolse bank BGZ aan BNP Paribas

09 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Rabobank en BNP Paribas zijn de verkoop van de Poolse Rabobank dochter Bank Gospodarki Żywnościowej (BGŻ) overeengekomen. BNP Paribas neemt daarmee het 98,5% belang van de Rabobank in de Poolse bank over voor zo’n €1 miljard. De overeenkomst moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders.

Rabobank kocht medio 2012 een belang in het Poolse BGZ van bijna 100%, voor ruim €290 miljoen. De overname van BGŻ lag in lijn met de strategie van de Rabobank om zich te richten op landen met een aantrekkelijke agrarische sector. "Bank BGŻ past goed in deze strategie” aldus een woordvoerder in juli vorig jaar. Een half jaar later, tegen het einde van 2012, kondigde Rabobank aan dat ze uiterlijk medio 2016 het 98% belang in BGZ wil terugbrengen tot een 75%-belang. Nu, eind 2013, verkoopt Rabobank de Poolse BGŻ bank aan de BNP Paribas Groep.

Rabobank verkoopt Poolse bank BGZ aan BNP Paribas

Reactie Rabobank

Rabobank was op zoek naar een respectabele opvolger om BGŻ over te nemen en de ambities van de Poolse bank verder te ontwikkelen. Volgens Berry Marttin, lid van de RvB van Rabobank, zal BNP Paribas de sterke positie van BGŻ als een universele commerciële bank verder kunnen uitbouwen”. Marttin bedankte verder het bestuur en het personeel van BGŻ voor hun inzet en bijdrage die zij leverden aan de Rabobank.

Reactie BNP Paribas

Volgens de CEO van BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafé, is de overname van het Poolse BGŻ een “belangrijke stap om de aanwezigheid van BNP Paribas in Polen te vergroten. Met de bestaande vestiging van BNP Paribas Polska en hun uitstekende teams zal het BGŻ personeel samenwerken om de successen gezamenlijk verder uit te breiden”. De bestuurder heet de BGŻ werknemers en klanten dan ook van harte welkom binnen de BNP Paribas Groep. Ook Stefaan Decraene, Hoofd van BNP Paribas International Retail Banking voegt verder toe: “Beide entiteiten vullen elkaar prima aan en de overname zorgt ervoor dat BNP Paribas haar Poolse klanten nog beter kan bedienen met een breed spectrum aan diensten”. Volgens hem “zal de nieuwe combinatie van de expertise van BGŻ en de operaties van BNP Paribas Polska een toonaangevende speler opleveren binnen de markt, met uitstekende groeikansen”.

Reactie BGŻ

Volgens Józef Wancer, CEO van BGŻ, zal BNP Paribas door de overname een toonaangevende speler worden binnen de Poolse markt. Hij is verheugd over de snelheid waarmee de Rabobank en BNP Paribas tot een akkoord zijn gekomen. Hoewel de overeenkomst nog wel goedgekeurd moet worden door de toezichthouders, ziet BGŻ uit naar de capaciteiten en de kansen die de nieuwe stabiele bankgroep in Europa zal opleveren, aldus de BGŻ topman.