SNS doet aangifte tegen klokkenluider Van de Laar

21 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

SNS Reaal heeft aangifte gedaan tegen Hetty van de Laar, de klokkenluiderster die vorig jaar naar justitie stapte en daarmee de misstanden binnen SNS Property Finance bekend maakten.

Beschuldiging van vriendjespolitiek en vervalsing

Van de Laar, voormalig projectmedewerkster van de bankverzekeraar, beschuldigde vorig jaar oud-SNS Property Finance directeur Buck Groenhof van belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, het vervalsen van facturen en het witwassen van de opbrengst van de vervalsingen. Als reactie hierop deed de bank aangifte tegen zes medewerkers van de vastgoeddivisie en volgde na de nationalisatie van de bank de arrestatie van Groenhof.

Klokkenluidster nu zelf beschuldigd

De bankverzekeraar beschuldigd Van de Laar nu echter van hetzelfde gedrag als waarvan zij Groenhof beschuldigd. Volgens ingewijden bij SNS geeft de klokkenluidster een verkeerde voorstelling van zake. Van de Laar zou zelf deel uit hebben gemaakt van het vermeende fraudenetwerk. Zij zou zich pas tegen Groenhof hebben gekeerd en de publiciteit hebben gezocht nadat zij uit het fraudenetwerk was gezet en SNS niet mee wilde werken aan een miljoenenschikking.

SNS doet aangifte tegen klokkenluider

Openbaar ministerie bevestigd aangifte

Het functioneel parket dat de fraude bij SNS Reaal onderzoekt, heeft de aangifte bevestigd. Een woordvoerder van het parket wilde niet zeggen of  Van de Laar ook daadwerkelijk wordt aangemerkt als verdachte. Ze zou in ieder geval nog niet als verdachte zijn gehoord. Van de Laar noemt aangifte van SNS waanzin. SNS wil verder geen mededelingen doen.

Boek over ondergang SNS

Van de Laar is op dit moment bezig met een boek over het reilen en zeilen bij SNS Property Finance en de ondergang van de bankverzekeraar. Het boek verschijnt vandaag. Het is niet het enige boek over de SNS dat in de maak is. Journalisten van NRC en verslaggevers van het Financieele Dagblad werken aan twee later te verschijnen boeken.

Slechte resultaten SNS Properrty Finance reden bankroet

SNS Reaal moest begin dit jaar met een kapitaalinjectie van €3 miljard gered worden door de Nederlandse staat, vooral door de problemen bij SNS Property Finance. De vermeende fraude was hiervan niet de directe oorzaak. De aanhoudende verliezen op de vastgoedfinancieringsportefeuille van SNS zorgden ervoor dat SNS Reaal afgleed richting een bankroet.