Vier winnaars ASN Bank Wereldprijs 2013 bekend

12 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Op 8 november maakte een jury van acht duurzaamheidsexperts en ondernemers de vier winnaars bekend van de ASN Bank Wereldprijs 2013. Van de 161 goedgekeurde inzendingen koos de jury het beste initiatief per categorie, te weten duurzame energie, tegen kinderarbeid, vrede & veiligheid en eerlijke handel. De winnaars zijn WavEnergy, studiojux.org,  Van prostituee naar office manager en Brilliant Minds Burma.

ASN Bank Wereldprijs 2013

ASN Bank organiseerde dit jaar voor de zesde keer de ASN Bank Wereldprijs. De duurzame bank had initiatiefnemers met een frisse blik op de duurzame samenleving uitgenodigd om met hun idee of project deel te nemen. Het gaat om projecten die ondernemend, innovatief en creatief zijn, en een grote impact op de duurzame samenleving hebben. De bekendste en succesvolste winnaar van de ASN Bank Wereldprijs tot nu toe is de FairPhone.

Op 8 november wisten 4 van de 8 overgebleven initiatieven de jury te overtuigen. De winnende initiatieven krijgen een bedrag van tienduizend euro om hun project succesvol te maken.

De winnaars zijn:

Studiojux.org (categorie: Eerlijke Handel)
Studiojux.org gaat vraag en aanbod van duurzame lifestyleproducten vergroten. Zij willen bodylotion en kleding produceren met het doel de arbeidsomstandigheden en de natuur in ontwikkelingslanden te verbeteren.

WavEnergy (categorie: Duurzame Energie)
WavEnergy wekt elektriciteit op via de golfslag in zee. Over een schuine plaat rollen dynamo's die aan een luchtkussen vastzitten. Door de beweging van de golven gaat het luchtkussen op en neer. Dat laat de dynamo's draaien die elektriciteit genereren. Leuk detail is dat de initiatiefnemers nog op de middelbare school zitten en daarmee de jongste winnaars van de Wereldprijs zijn.

Van prostituee naar office manager (categorie: Tegen Kinderarbeid)
Van prostituee naar office manager wil in India 450 kwetsbare meisjes een beroepsopleiding bieden en succesvol te begeleiden naar betaald, eerlijk werk in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld jeansproductie, office management en ambachtelijk werk.

Brilliant Minds Burma (categorie: Vrede & veiligheid)
Brilliant Minds Burma leidt jongeren uit verschillende etnische groepen in Birma op en helpt ze aan een baan bij (internationale) bedrijven die actief zijn in het land. Dat draagt bij aan duurzame vrede tussen verschillende etnische groepen én aan een duurzame economie.