Schermerhorn boos op Rabo pinautomaat strategie

11 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Rabobank is per 1 januari 2014 van plan om de laatste geldautomaat in het Noord-Hollandse dorpje Schermerhorn weg te halen. De aankondiging leidde in het dorp tot veel ophef. De bewoners waarschuwen dat deze actie ertoe zal leiden dat zij hun rekeningen bij Rabobank zullen stopzetten. 

Niet meer rendabel

Er zijn minder pinautomaten in Nederland dan een aantal jaar geleden. Begin 2013 gaf De Nederlandsche Bank in een rapport aan dat sinds 2008 het aantal pinautomaten met 13% was verminderd. Net als bij veel andere banken is ook Rabobank van mening dat de exploitatie van geldautomaten in veel dorpen niet meer rendabel is.

In Schermerhorn wordt volgens de Rabobank gewoonweg te weinig gepind. De bank wil daarom ook in het dorpje Schermerhorn de geldautomaat begin volgend jaar verwijderen. Dit leidde tot een hoos van verontwaardiging in het dorp. Er werd een huis-aan-huis actie opgezet, waar inmiddels al meer dan 520 handtekeningen werden verzameld onder de inwoners van het dorp. Die handtekeningen zullen worden aangeboden aan de Rabobank.

Een lid van de Dorpsraad van het dorp, stelt dat de Rabobank kennelijk zijn verleden is vergeten. Van oorsprong waren het juist de dorpen en de boeren die ervoor hebben gezorgd dat Rabobank is uitgegroeid tot de grote coöperatie die het nu is. Kennelijk heeft de bank geen oog meer voor de dorpen en richt de bank zich met name op het grote geld in bijvoorbeeld het buitenland.

Raboabank - Pinautomaat

Regiobank wil terugkeer geldautomaten in dorpen

In tegenstelling tot veel andere banken, wil de Regiobank de geldautomaat juist laten terugkeren in de dorpen, en startte onlangs een proef. Voor de exploitatie van deze geldautomaten is echter wel een financiële bijdrage nodig van gemeenten of winkeliersverenigingen. Zie het bericht ‘Regiobank wil terugkeer geldautomaten in dorpen’ voor meer informatie.

Of de Rabobank zal zwichten onder de druk van de woedende bewoners van Schermerhorn zal moeten blijken. Als de bank de plannen doorzet zullen de inwoners, als ze willen pinnen, gedwongen zijn om naar het plaatsje Stompetoren af te reizen, 4 km weg van Schermerhorn.