Regiobank wil terugkeer geldautomaten in dorpen

06 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Regiobank start met een proef om in dorpen geldautomaten weer te laten terugkeren.

Regiobank is een dochter van SNS Reaal. De op kleine dorpskernen gerichte bank wil de geldautomaten niet alléén gaan exploiteren, maar zij wil dat gaan doen samen met gemeenten of winkeliersverenigingen. Volgens een woordvoerder van Regiobank, tegenover Novum, wil de bank de kosten van de geldautomaten betalen. De bank wil de exploitatiekosten delen.

Het aantal geldautomaten is in Nederland minder geworden. Eerder dit jaar stelde De Nederlandsche Bank in een rapportage dat sinds 2008 het aantal geldautomaten met 13% is gedaald. Met name de bewoners van veel dorpen moeten nu verder reizen om contant geld op te kunnen nemen.

Regiobank-geldautomaat

De banken vinden de exploitatie van geldautomaten in veel dorpen niet meer rendabel. Ook regelen veel klanten de bankzaken online. Daardoor is de behoefte aan contant geld ook minder geworden. Volgens een woordvoerder van Regiobank, tegenover Novum, is dat in kleine dorpskernen echter anders.

Regiobank heeft voor het experiment vijf losstaande geldautomaten aangeschaft en heeft een aantal gemeenten in Limburg, Brabant en Zeeland verzocht om mee te doen. Het is de bedoeling dat de geldautomaten worden geplaatst bijvoorbeeld in een buurtsupermarkt of een buurthuis met zo lang mogelijke openingstijden. Na een proefperiode van één jaar wordt de balans opgemaakt. Volgens een woordvoerder van Regiobank, tegenover Novum, verwacht de bank uiteindelijk tientallen geldautomaten te kunnen plaatsen.