Pilot mobiel betalen in Leiden voldoet aan verwachting

11 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De pilot mobiel betalen in Leiden voldoet volgens de initiatiefnemers ING, ABN AMRO en Rabobank aan de verwachtingen. De afgelopen 1,5 maand werden door ieder van de 1.000 deelnemers gemiddeld 15 transacties gedaan via hun mobiele telefoon. Consumenten en bedrijven hebben laten weten enthousiast te zijn over deze wijze van betalen, aldus de drie grootbanken.

Pilot mobiel betalen verlengd

Vanaf 2 september kunnen klanten van ING, ABN AMRO en Rabobank in de winkels in Leiden betalen met hun mobiele telefoon. Klanten houden hun betaalpas of smartphone tegen de betaalautomaat en kunnen bedragen tot €25,- zonder pincode afrekenen. 

Volgens de initiatiefnemer zijn consumenten en ondernemers enthousiast over het betalen met een smartphone. Sinds de start hebben zich bij de oorspronkelijke 150 deelnemende winkeliers nog meer ondernemers aangesloten, waardoor het nu bij ruim 250 kassa’s mogelijk is te betalen met de mobiele telefoon.

Mobiel betalen in Leiden

"Deelnemers zijn enthousiast over het gebruik,” aldus Arjan Bol, directeur ING Betalen namens Mobiel Betalen Nederland, waarin de drie banken tijdelijk samenwerken aan de nieuwe vorm van betalen. "Uit de eerste gebruikersinterviews over de periode tot half oktober horen we dat de deelnemers in deze innovatieve manier van betalen de toekomst zien, omdat steeds meer mensen hun telefoon altijd bij zich hebben. In de tweede helft van deze periode zagen we ook dat de inmiddels circa 60% van de mobiele betalingen zonder pincode wordt gedaan, wat de snelheid van afrekenen ten goede komt."

Mobiel Betalen Nederland heeft besloten om de pilot in Leiden te verlengen tot het einde van het jaar. Het is nog onbekend in welke vorm en op welke schaal de pilot verder wordt uitgerold. Na afloop van de introductieperiode bepaalt elke bank afzonderlijk of en op welke wijze zij deze vorm van betalen aan klanten gaat aanbieden.

Contactloos betalen

Contactloos Betalen is een nieuwe vorm van betalen waarmee klanten nog sneller en makkelijker kunnen afrekenen. Door met een mobiele telefoon of met een 'contactloze pas' met een Near Field Communication (NFC) chip te 'swipen' langs een apparaatje kun je een betaling doen. Voor bedragen tot 25 euro kan dat ook zonder pincode als de klant daarvoor kiest. De betaling wordt vervolgens afgehandeld via hetzelfde veilige netwerk dat gebruikt wordt voor traditionele betaalpassen.