Top ING Roemenie beschuldigd van vriendjespolitiek

07 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Begin oktober werd geopperd dat er diverse misstanden aan de hand zouden zijn binnen ING Roemenië. Op het hoofdkantoor van de bank zouden er zich zaken voordoen die niet integer zouden zijn, zoals bijvoorbeeld zakendoen met voorkennis en vriendjespolitiek van de directeur van de bank, Misu Negritoiu.

Curruptie en vriendjespolitiek?

Florin Situ, een econoom uit Roemenië trok recent aan de bel en benaderde het bestuur van ING, maar ook de Europese Commissie en DNB. Volgens Situ had hij in de jaren dat hij werkzaam was bij de bank (2006 - 2011) diverse malen aan de bel getrokken bij het bestuur van ING, aangezien er volgens hem sprake was van frauduleuze handelingen, misbruik van macht, mensen die gediscrimineerd werden en incompetentie. Hier werd echter nooit gehoor aan gegeven. Situ gaf destijds leiding aan de afdeling financiële markten. In 2011 verliet de Roemeen ING, maar er loopt nog altijd een rechtszaak tussen hem en de grootbank.

Kritiek op NL topman Hamers

De kritiek van de Roemeen, ook richting Nederland, is niet mals. Zo verwijt hij de huidige bestuursvoorzitter van ING, Ralph Hamers, van onvoldoende handelen, toen Hamers van 1999 tot 2002 de leiding had in Roemenië. Volgens Situ stond de ING topman altijd achter de huidige bankdirecteur Misu Negritoiu, maar had Hamers destijds orde op zaken moeten stellen ten aanzien van diverse malafide praktijken. Situ doet geen uitspraak over of Hamers wel of geen wetenschap had over de spelende zaken, maar hij vindt dat Hamers had moeten optreden.

ING is zich in zekere zin van geen kwaad bewust, en geeft aan dat eerdere rechtszaken, die de Roemeen aanspande, door ING zijn gewonnen. De kritiekpunten zijn volgens de bank uiteraard goed uitgezocht, en ING stelt dat Hamers nergens voor verantwoordelijk kan worden gehouden, aangezien hij in de vermeende periode, na 2002, al niet langer werkzaam was voor de bank en dus nergens van afweet.