Rabobank moet bloemist betalen voor verkeerd advies

15 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank moet een flinke schadevergoeding betalen aan een vrouw, die advies inwon bij de bank met betrekking tot haar vermogensbeheer. De vrouw verloor een vermogen door het afsluiten van een levensverzekering en spande een rechtszaak aan tegen de bank. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft Rabobank uiteindelijk tot een boete van €74.597 gesommeerd. Ook de proceskosten, alsmede de kosten voor een advocaat en expert, in totaal zo’n €12.596, komen voor rekening van de bank.

Volgens het gerechtshof is de Rabobank (in Sittard-Geleen) onzorgvuldig met de zorg- en waarschuwingsplicht omgesprongen bij de bewuste zaak. De vrouw kreeg het advies om haar vermogen in een levensverzekering te stoppen. Aan die levensverzekering zat een veel te hoog risico en de Rabobank had de vrouw dit advies nooit mogen geven, aldus de rechter. Toen de vrouw 7 jaar terug haar bloemenwinkel van de hand deed, had de vrouw na de verkoop een vermogen van bijna twee ton (€170.167) Op advies van de Rabobank stopte de vrouw het complete bedrag in een levensverzekering van organisatie Erasmus, alwaar het verdeeld zou worden over meerdere fondsen.

Rabobank - Bloemist

In rook opgegaan

Anno 2013 bleek dat het gehele bedrag in rook was opgegaan, zelfs zo erg dat er geen geld was om aan de vrouw uit te keren in de toekomst – het geld was bedoeld voor haar pensioen. De vrouw spande direct een zaak aan tegen de bank, maar verloor in eerste instantie de zaak bij de Rechtbank van Maastricht.

In hoger beroep kreeg de vrouw wel haar gelijk. Het Gerechtshof in Den Bosch boog zich over de kwestie en oordeelde dat het risico van de verzekering veel te hoog en niet in lijn was met de persoonlijke situatie van de arbeidsongeschikte en werkloze vrouw, die rond de 50 jaar oud was, 3 kinderen te verzorgen had, en nog nooit eerder had belegd. Het hof was helder:  Rabobank had dit product niet mogen aanraden.

"Al het voorgaande betekent dat Rabobank haar waarschuwingsplicht en daarmee haar zorgplicht als professionele, deskundig adviseur heeft geschonden. Dit betekent dat Rabobank in beginsel aansprakelijk is voor de schade die de vrouw heeft geleden als gevolg van de schending door Rabobank van haar zorgplicht als adviseur” concludeert het Hof.