Salarisbevriezing voor medewerkers ABN AMRO

16 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO wil het loon van haar medewerkers de komende jaren bevriezen. Dat staat in de brief die de bank, voorafgaand aan de cao-onderhandelingen, heeft gestuurd aan de vakbonden.

Maatschappelijke druk op salarissen bankiers

In de brief laat Carolien Princen, lid Raad van Bestuur van ABN AMRO, weten dat de buitenwereld de salarissen van bankiers nog steeds te hoog vindt. Minister Dijsselbloem pleitte eerder al voor een versobering van de CAO afspraken. Volgens Princen kan de bank niet voorbijgaan aan deze maatschappelijke druk.

Financieel klimaat zet salarissen onder druk

ABN AMRO moet net als andere banken extra reservers aanhouden. Dit heeft invloed op de financiële resultaten van de bank. ABN AMRO wil de arbeidsvoorwaarden hierop aanpassen en wil de salarisgroei laten afhangen van de financiële prestaties van de bank.

salaris-bevroren-ABN

Naderende beursgang zet salarissen onder druk

Met het oog op de komende beursgang is er nog een extra reden om de (loon)kosten te bedwingen. Om de bank goed naar de beurs te brengen moet de bank gezonde ratio’s laten zien en de verhouding tussen kosten en inkomsten verbeteren. Hoge personeelslasten (€1199 miljoen in het eerste half jaar van 2013 tegen €1009 miljoen in de eerste zes maanden van 2012) passen daar niet bij. 

Versobering pensioenregeling 

Naast een nullijn voor de komende jaren en het afschaffen van vaste periodieken wil ABN AMRO ook naar een soberder pensioen. De risico’s van de pensioenregeling moeten worden verschoven van bank naar personeel (van DB naar DC regeling) en de pensioenopbouw moet omlaag.

Vakbond zet wel in op salarisgroei

ABN AMRO is uiteraard niet de enige partij in deze onderhandeling. Vakbond De Unie legde in een brief aan ABN AMRO haar eisen neer. Daarin is een ander geluid te horen. De bond wil wel degelijk een verhoging van de salarissen en de salarisschalen en wil dat de verhoging tenminste het inflatieniveau compenseert. Verder pleit De Unie ervoor alle salarisschalen en alle extra beloningen te publiceren om zo een bijdragen te leveren aan de transparantie van de bankensector.

Het lijkt een interessante onderhandeling te worden. Een nullijn voor de komende jaren, een soberder pensioen en het afschaffen van vaste periodieken: ABN AMRO zet hoog in tijdens de cao-onderhandelingen voor 2014.