Dijsselbloem pleit voor versobering CAO bankpersoneel

11 februari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat bankmedewerkers hun bijdrage moeten leveren aan het gezonder maken van de Nederlandse banken. "Mede door de financiële steun van de Nederlandse Staat zijn banen in de bancaire sector behouden gebleven. Dan vind ik het redelijk dat bankmedewerkers ook een bijdrage leveren". Volgens de minister zijn de beloningen bij banken behoorlijk ruim, ook voor de gewone bankmedewerkers. Dijsselbloem pleit daarom voor een versobering van de CAO afspraken. Hij benadrukte daarbij dat hij niet gaat over CAO afspraken van bankmedewerkers, maar dat hij wel zijn mening kan geven.

De eerste politieke reacties over deze uitspraak zijn positief. "Over de hele linie zijn de cao's goudgerand in de financiële sector. Dat past niet bij een sector die zo zwaar op de overheid leunt", aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers in een interview met De Telegraaf. Ook Jesse Klaver van GroenLinks is verheugd "blij dat Dijsselbloem zo voortvarend aan de slag gaat".

Schrap hypotheekvoordeel bankmedewerkers

Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl en Willem Middelkoop, auteur van diverse boeken over de kredietcrisis, pleiten op Nu.nl voor het schrappen van het hypotheekvoordeel die bankmedewerkers hebben. Bankmedewerkers profiteren van een korting tot wel 30% op hun hypotheekrente. Voor banken die staatssteun hebben ontvangen of in handen zijn van de Staat is het volgens Hilhorst en Middelkoop niet langer houdbaar bankpersoneel te bevoordelen.

Versobering arbeidsvoorwaarden onontkoombaar

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt versobering van arbeidsvoorwaarden 'onontkoombaar'. "Minister Dijsselbloem heeft onlangs in de Kamer gezegd dat banken echt zullen moeten kijken naar hun operationele kosten", aldus Staal. "Banken moeten daarbij ook naar hun loonkosten kijken. Vergeleken met andere bedrijfstakken zijn die erg hoog", aldus de NVB-voorzitter Boele Staal in een interview met Nu.nl.