Rabo-topman Moerland verwacht kentering in economie

09 september 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Nederland bevindt zich nog steeds in een moeilijk economisch klimaat. Maar er gloort licht aan de horizon. Rabobank-topman Piet Moerland ziet goede kansen voor de Nederlandse export en de woningmarkt. “Het lijkt erop dat we door het dieptepunt heenkomen.”

“We zien met z’n allen reikhalzend uit naar groei”, aldus Moerland. “Jammer genoeg is er nog steeds sprake van recessie.” De voorzieningen die getroffen zijn voor mogelijke kredietverliezen zijn historisch gezien hoog, maar zijn in het laatste half jaar nauwelijks meer gestegen. “Hopelijk indiceert dit een keerpunt.”

Wereldeconomie wint aan kracht:  Kansen voor export

Moerland ziet kansen voor Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven. De wereldeconomie wint iets aan kracht, de vooruitzichten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn aanmerkelijk beter en ook de Eurozone worstelt zich uit de recessie. “De groeipatronen die we zien, bieden kansen voor onze export. Daarbij doel ik niet zozeer op de wederexport, maar vooral op de zogenaamde Made-in-Holland-export”, aldus Moerland. Ter illustratie noemt hij twee Nederlandse scheepsbouwers: IHC Merwede en Damen Shipyards. De eerste sleepte onlangs een mega-order van ruim €1 miljard in de wacht, de tweede verkoopt dit jaar wereldwijd zo’n 200 schepen, 50 meer dan het jaarlijks gemiddelde. Moerland verwacht dat de Nederlandse export komend jaar met 4,5% tot 5% kan groeien, tegen waarschijnlijk 1,5% in 2013 en 0% in 2012.

Rabobank - Piet Moerland

Mindset van mensen verandert

Een goed draaiende exportmotor helpt voor het verbeteren van de werkgelegenheid. En dat is weer nodig om mensen meer vertrouwen te geven in de toekomst en dus om de woningmarkt vlot te trekken. Want, zo benadrukt Moerland, de stagnatie van de woningmarkt heeft nu vooral te maken met sentiment en vertrouwen. Hoewel de Nederlandse woningmarkt zich momenteel nog in een impasse bevindt, lijkt een kentering in zicht. Moerland: “Het lijkt erop dat we door het dieptepunt heenkomen. De huizenprijzen liggen onder het langetermijnevenwicht van vraag en aanbod.”

Vertrouwensprobleem

Moerland benadrukt dat de Nederlandse huizenmarkt niet fundamenteel ongezond is. “Er is niet zozeer een financieringsprobleem, als wel een vertrouwensprobleem. Mensen willen erop vertrouwen dat ze niet op hun koop verliezen. Als blijkt dat de prijsdaling de bodem heeft bereikt, zal de mindset veranderen. Mensen zullen niet langer wachten met de aankoop van een huis.” Volgens Moerland zit er nu nog een prop in de woningmarkt die de doorstroming belemmert. “Als die prop er over enkele jaren uitschiet, hebben we juist een woningtekort en komt de markt weer op gang.”

Situatie bij de Rabobank

Met een marktaandeel van 31% is de Rabobank de grootste verstrekker van hypotheken in Nederland. De totale portefeuille (€210 miljard) is in de eerste helft van dit jaar nauwelijks veranderd. De zogenoemde loan-to-value ratio (geleend bedrag afgezet tegen de waarde van de woningen) bedraagt 83%. Het aantal klanten met problemen is beperkt. Iets meer dan 0,5% van de klanten heeft een betalingsachterstand van 90 dagen of meer. Bij 0,23% is herstel niet meer mogelijk.