DNB: Geen verdere daling van vraag naar hypotheken

03 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Banken verwachten in het derde kwartaal van dit jaar geen verdere daling van de vraag naar woning­hypotheken. Ook wordt geen verdere aanscherping verwacht van de acceptatie­criteria voor hypotheken. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder Nederlandse banken.

Keerpunt in dalende vraag naar hypotheken verwacht

Volgens de Nederlandse banken is in het tweede kwartaal van 2013 de vraag naar woning­hypotheken verder gedaald. Als verklaring wijzen de banken vooral op de slechte vooruitzichten op de woning­markt en het lage consumentenvertrouwen. Voor het derde kwartaal wordt per saldo door de banken geen verdere vraagdaling naar woninghypotheken verwacht. Een enkele bank in de enquête rekent zelfs op een lichte toename van de vraag naar woninghypotheken (grafiek 1).

 DNB - Vraag naar hypotheken 

Ook schatten banken in dat zij de acceptatiecriteria voor het verstrekken van woning­hypotheken niet verder hoeven aan te scherpen, aldus DNB. In het tweede kwartaal gaf een enkele Nederlandse bank aan de acceptatiecriteria voor woning­hypotheken te hebben aangescherpt. Voor het derde kwartaal wordt geen verdere aanscherping verwacht, hoewel een verruiming van de acceptatie­criteria er volgens de banken nog niet in zit.