ING: Huizenbezitters twijfelen tussen sparen of aflossen

26 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De keuze om geld op een spaarrekening te zetten of te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek is in de praktijk een lastige. Van de huizenbezitters twijfelt 40% tussen sparen of aflossen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de ING.

Aflossen of sparen

Door de huidige lage spaarrente overweegt ruim één op de vijf huizenbezitters met een hypotheek boven de € 75.000 om nu af te gaan lossen op de aflossingsvrije delen van de hypotheek. Ook de wens om met een aflossing een mogelijke (rest)schuld aan het einde van de looptijd van de hypotheek te verminderen speelt mee in deze overweging.

Een grotere groep (40%) twijfelt echter of het aflossen van de hypotheek wel gunstig voor hen is. Om deze twijfel weg te nemen biedt ING verschillende hulpmiddelen op haar website. “ING wil met passende oplossingen als de Hypotheek Stresstest en de Afloswijzer haar klanten inzicht bieden", aldus Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. Ook biedt de ING een drietal online seminars voor klanten op 2 en 12 september en 2 oktober 2013. Aan de hand van deze hulpmiddelen zou het voor de consument mogelijk moeten zijn om een keuze te maken voor sparen of aflossen.

Bijna de helft (48%) van de huizenbezitters verwacht het aflossingsvrije lening deel in de toekomst af te lossen uit de overwaarde bij verkoop van de woning. Een derde denkt de lening af te lossen uit eigen vermogen, 15% wil aflossen uit het maandelijkse inkomen en 9% rekent in de toekomst op een erfenis. 

Consumenten zien toenemend belang aflossen

Uit onderzoek van NIBC in juni van dit jaar blijkt dat 38% van de huizenbezitters het aflossen van de hypotheek belangrijker vindt dan voorheen. Die verandering komt vooral voort uit de vrees voor een restschuld (bij 13,1% van de ondervraagden) en zorgen over het kunnen blijven betalen van de maandlasten (15,6%).