Rabobank: 60 miljoen minder geldautomaat transacties

19 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Handje contantje was eeuwenlang de standaard. Maar sinds de opmars van pinnen en mobiel betalen lijkt het einde in zicht. Volgens de Rabobank zal het aantal klantbezoeken aan geldautomaten tussen 2008 en 2015 met 60 miljoen afnemen.

De consument betaalt vaker dan ooit met zijn betaalpas of smartphone. Sommige geldautomaten staan daardoor te vereenzamen. De Rabobank brengt momenteel het aantal Rabo-geldautomaten in Nederland in kaart. Per locatie bekijkt zij of het 'rendabel' is om de automaat te laten staan.

60 miljoen minder

De cijfers liegen er niet om. “Op basis van de huidige trend verwachten we dat het aantal geldopnames via geldautomaten richting 2015 met 30 tot 40% daalt ten opzichte van 2008”, zegt Naomi Bisschop, Hoofd Marketing & Service Particulieren en Directeur Rabo Mobiel bij de Rabobank. “Dat betekent concreet dat het aantal klantbezoeken aan geldautomaten over die periode met 60 miljoen afneemt.”

Rabobank - Pinnen

Aantallen

Van alle geldautomaten in Nederland zijn er circa 2.890 van de Rabobank, maar het aantal daalt de laatste jaren tamelijk snel. In 2015 wil de Rabobank hooguit 2.500 automaten overhouden.

Versobering

Volgens Bisschop zal deze krimp geen ingrijpende consequenties hebben op de bereikbaarheid. “Op sommige plekken staan meerdere Rabo-geldautomaten naast elkaar. Die dubbele dienstverlening willen we stopzetten. Deze versobering verandert niets aan het dichtbij-gevoel van onze klant. Hij kan nog steeds pinnen, hooguit zal de wachtrij soms wat langer zijn. Verder halen we natuurlijk vooral apparaten weg die nauwelijks gebruikt worden. Maar er zijn ook plannen om automaten te verplaatsen. Ook bieden we ouderen een mogelijkheid om geld thuis te laten bezorgen.”

Straal van 5 km

Wat is de perfecte plek voor een geldautomaat? “Daar is geen eenduidig antwoord op te geven”, aldus Bisschop. “In winkelgebieden wordt het meeste contant geld uitgegeven. Daar hebben onze automaten dan ook veel klandizie. In afgelegen gebieden is het aantal transacties vaak extreem laag. Maar de aanloop is niet de enige factor waar we rekening mee houden. We bekijken de klantbehoefte, de kosten, de veiligheid en de geografische ligging. Liefst hebben we overal in Nederland een geldautomaat in een straal van 5 kilometer.”

Munt en papier

Zal de mobiele portemonnee het contante geld ooit volledig uitbannen? Bisschop: “Jazeker. Mobiel betalen gaat er komen. Deze zomer doen we bijvoorbeeld met andere banken een pilot met mobiel betalen in het centrum van Leiden.” Haalt de geldautomaat het jaar 2020? “Daar durf ik mijn geld wel op te zetten. We zullen grote stappen zetten, maar voor het volledig wegvagen van cash geld is 2020 te kort dag.”