Experts bepalen schadevergoeding SNS beleggers

12 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Gistermiddag oordeelde de Ondernemerskamer dat deskundigen moeten bepalen of  SNS REAAL gedupeerde beleggers een schadevergoeding moet betalen. Hoe hoog deze schadevergoeding moet zijn zal ook moeten blijken uit een deskundigenonderzoek. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) pleitte ook al voor een onderzoek naar de waarde van SNS voor de nationalisatie.

Schadevergoeding van €0 te weinig?

Op 1 februari 2013 maakte de Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekend dat de bankverzekeraar SNS REAAL in goed overleg met De Nederlandsche Bank is genationaliseerd. De onderhandelingen met private investeerders voor de redding van SNS REAAL waren op niets uitgelopen. Nationalisatie was volgens de Minister de enige uitweg om de toekomst van SNS REAAL veilig te stellen waarbij de aandelen van de bank waardeloos werden. Het oordeel van de Ondernemerskamer dat de schadevergoeding van €0 onvoldoende is voor de onteigende beleggers kan een behoorlijke tegenvaller voor de staat en dus de belastingbetaler betekenen.

SNS Bank

Schadevergoeding voor voormalig houders van Participatie Certificaten

Voor het oordeel van de Ondernemerskamer over de schadevergoeding van gedupeerde beleggers maakte SNS Bank bekend de schade die voormalig houders van Participatie Certificaten serie 3 hebben geleden te vergoeden. Uit onderzoek van SNS Bank is gebleken dat klanten bij aankoop onvoldoende op de hoogte waren van de kenmerken en risico’s van het product. SNS Bank heeft klanten hiervoor haar excuses aangeboden. De schadevergoeding komt neer op de nominale waarde van de certificaten, plus de rente op staatsobligaties voor de periode dat zij participatiecertificaten in hun bezit hadden.